Det nye år begynder stormfuldt og med forhøjet vandstand

Vandstanden ser ud til at kulminere omkring Lillebælt, men der er flere steder i landet vandstanden stiger over en meter.

Længeværende vestenvind efterfulgt af kraftig nordenvind er opskriften på forhøjet vandstand eller stormflod. Det er præcis det, der sker i begyndelsen af det nye år.

Forventet vandstand onsdag eftermiddag og aften
Forventet vandstand onsdag eftermiddag og aften Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Kulminere omkring Lillebælt 

Vandstanden kulminerer omkring Lillebælt. I Sønderborg kan man forvente op i nærheden af 140 centimeter forhøjet vandstand onsdag eftermiddag. Det vil give oversvømmelser, da det er langt over eksempelvis Havnegade, der ligger ud til Alssund.

Længere oppe i Lillebælt ventes knap så høj vandstand. I Haderslev kan man komme op omkring 125 centimeter over daglig vande. 

Omkring Storebælt ventes en forhøjet vandstand på cirka en meter, men den vil være stigende, jo længere sydpå man kommer. I Karrebæksminde når vandstanden op omkring 1,15 meter, og ved Lollands nordkyst kan vandet hobe sig op til cirka 1,3 meter over normalt niveau.

Sårbare overfor nordenvind

Odense Fjord, Roskilde Fjord og Isefjorden er sårbare overfor nordenvind. Mest vand kommer der til Odense, hvor man kan forvente cirka 1,3 meter ekstra vand, når det kulminerer onsdag morgen. I Isefjorden og Roskilde Fjord ser det ud til at kulminere tirsdag aften eller nat med henholdsvis 1,1 og 1,2 meter over daglig vande. Det var her stormen Bodil gav lige over to meter forhøjet vandstand.

Prognose  af vindstød tirsdag middag
Prognose af vindstød tirsdag middag Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Med nordvestenvind skubbes vand fra Nordsøen og Skagerrak til Kattegat, og med nordenvind stiger vandstanden for alvor i fjordene. Tirsdag middag kan der være vindstød af stormstyrke i et stort område omkring Kattegat og i Nordjylland.

Prognose for midnat mellem tirsdag og onsdag
Prognose for midnat mellem tirsdag og onsdag Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Det er det langvarige vindpres, der fører til, at vandet flyttes. Vinden er drejet fra nordvest til nord, hvilket hjælper med at skubbe vandet fra Kattegat til Storebælt og Lillebælt. De kraftige vindstød, som vist på prognosekortene, kan her knække grene, flytte trampoliner eller lignende.

Prognose onsdag klokken 12
Prognose onsdag klokken 12 Foto: GRAFIK / TV 2 Vejret

Onsdag eftermiddag begynder vinden for alvor at aftage, men som man kan se, er der stadig et "solidt" vindpres fra nord.

Det er sikkert, vi får betydelig forhøjet vandstand tirsdag nat og onsdag, men der er fortsat nogen usikkerhed om vinden, så vandstanden kan blive anderledes end beskrevet. Den præcise vindstyrke er vigtig, men navnlig for fjordene er vindretningen også meget afgørende.