Voldsomt vejr i 2018 - flest kategori 5-orkaner i 21 år

16x9
Skader fra Mangkhut i Hong Kong. Foto: Tyrone Siu / Ritzau Scanpix

Hele ti gange i år dannedes verdens mest ødelæggende vejrfænomen.

Tropiske orkaner er verdens mest ødelæggende vejrsystemer. I Atlanterhavet og nær USA kaldes de Hurricanes, og det er under dette navn, vi ser og hører om dem i medierne. Orkanerne Michael og Florence, som ramte USA, fik langt mere bevågenhed end mere voldsomme orkaner i Østen.

Siden 1990 har satellitdata kunnet verificere styrken af alle klodens orkaner, og kun i 1997 har man registreret flere kategori 5-orkaner end i år. Rekorden for 1997 lyder på 12 efter et år meget specielt vejrår med voldsom El Niño. 

Man kan ikke konkludere, at de mange kraftige orkaner skyldes  global opvarmning, men orkaners styrke har meget med havtemperaturen at gøre. Derfor mener forskere også, at der i fremtiden vil dannes flere kategori 5-orkaner.

Sidste år blev der kun dannet 3 kategori 5-orkaner, mens gennemsnittet siden 1990 er lidt over 5. 

Tyfonerne Mangkhut og Yutu havde landgang som kategori 5-orkaner

Det har de gjort i år. To supertyfoner havde landgang som kategori 5-orkaner. Mangkhut ramte 15. september det nordlige Filippinerne en smule svækket i forhold til dagen før, men fortsat som en kategori 5-orkan. Efter at have passeret Fillippinerne ramte Mankhut to dage senere Hong Kong. 134 mennesker mistede livet, hvoraf de 127 var filippinere. 

 Hong Kong 17 2018
Hong Kong 17 2018 Foto: Philip Fong / Ritzau Scanpix

Årets kraftigste orkan Yutu passerede også det nordlige Fillippinerne -  i nogenlunde samme bane som Mangkhut. Heldigvis var Yutu her svækket til en "almindelig orkan". 29 mennesker mistede livet, og størst skade gjorde Yutu på Nordmarianerne, der ligger 2500 kilometer øst for Filippinerne.

Yutu som kategori 5 over øen Tinian i Nordmarianerne, Mikronesien
Yutu som kategori 5 over øen Tinian i Nordmarianerne, Mikronesien Foto: Radardata / NOAA

Radarbilledet viser, hvordan øen Tinian blev passeret af Yutus øje som en kategori 5-orkan. Yutu blev i øvrigt den 5. kraftigste orkan, der ramte land, nogensinde målt. Middelvinden var 290 kiliometer i timen med kraftigere vindstød. Nærmest alle bygninger blev totalt ødelagt.

Supertyfonerne Jebi og Trami ramte Japan

Japan er kendt for naturkatastrofer. Jordskælv, tsunami og tyfoner. To supertyfoner under svækkelse ramte Japan i år. I begyndelsen af september ramte Jebi og sidst på måneden fulgte Trami med henholdsvis 17 og 4 dødsfald som følge.

Konsekvenser i Japan fra tyfonen Jebi den 4. september
Konsekvenser i Japan fra tyfonen Jebi den 4. september Foto: Jiji Press / Ritzau Scanpix

 

Udover de fire allerede nævnte orkaner som huserede i Østen var der yderlige fem kategori 5-orkaner i Stillehavet. Walaka og Lane som bevægede sig nær Hawaii. Kong-Rey og Maria nær Mikronesien. 

Årets første orkan var Marcus, som før den blev en kategori 5-orkan ramte Darwin. Her var Marcus end ikke blevet en orkan, men kun en tropisk storm. Alligevel førte det til ødelæggelser for knap en halv milliard kroner, og 26.000 mistede strømmen.

Hurricane Michael næsten en kategori 5 orkan og med landgang i USA

Atlanterhavet havde også et aktivt orkanår, selvom ingen af årets hurricanes nåede kategori 5. Hurricane Michael og Florence blev de to mest ødelæggende. 

Hurricane Michael blev den kraftigste orkanlandgang siden orkanen Andrew fra 1992. 60 mennesker mistede livet, heraf 49 i USA, hvor skaderne blev opgjort til over 90 milliarder kroner.

Luftfoto af Mexico Beach i Florida 12. oktober 2018. Skader fra Hurricane Michaels stormflod.
Luftfoto af Mexico Beach i Florida 12. oktober 2018. Skader fra Hurricane Michaels stormflod. Foto: Gerald Herbert / Ritzau Scanpix

 

Florence tog form i slutningen af august og levede helt frem til 19. september og kulminerede som en kategori 4 orkan. Ved landgang i North Carolina var Florence kun en kategori 1 orkan, men særligt regnen gjorde stor skade.

Orkanbane fra Florence fra Vestafrika til Østamerika
Orkanbane fra Florence fra Vestafrika til Østamerika Foto: GRAFIK / Wikipedia

Nogle steder faldet der mere regn fra Florence end der gør i Danmark om året og mindst 55 mennesker mistede livet.