Vejr

Det nye år begynder mildt, men kulden lurer i horisonten

Kortvarig kulde i næste uge virker ret sikker ifølge prognoserne, og længere fremme i januar kan vi komme til at opleve et større kuldefrembrud.

Alt tyder på, at det nye år begynder i den milde ende af vejrskalaen med temperaturer et godt stykke over det normale for årstiden. Vi kan få op til ti grader nytårsdag.

Kigger vi lidt længere fremad, er der dog tegn på, at kulden kunne være på vej mod Danmark. Atmosfæren er nemlig ved at omlejre sig til en situation, hvor kold luft fra de arktiske egne får lettere ved at dumpe ned mod vore breddegrader.

I første omgang tyder det på, at vi allerede i løbet af mandag aften og natten til tirsdag oplever, at det gradvist bliver koldere og klarere i vejret. Onsdag 2. januar og natten til 3. januar kan vejret blive køligt med udbredt nattefrost og en flot blå himmel i dagtimerne.

Efter en mild og grå begyndelse på det nye år, strømmer kold luft en overgang ned over Danmark. Det giver lysere vejr og udbredt nattefrost. Mildere vinde vender dog hurtigt tilbage, tyder det på i de seneste prognoser.

Herefter får mildere vinde med stor sandsynlighed dog mulighed for at blæse ind over os fra vestlige retninger igen, og derfor vender gråvejret nok tilbage.

Vinden i 30-50 kilometers højde kan sætte nyt kuldefrembrud i gang

Angrebet af kulde ser derfor ud til at blive kortvarigt. I første omgang i hvert fald.

For som nævnt indledningsvis, er atmosfæren ved at omlejre sig, så det bliver nemmere at få kuldefrembrud ned over Danmark, når kolde pust af arktisk luft fra nord bevæger sig langt mod syd.

Luftstrømme i stor højde styrer nemlig, hvordan højtryk og lavtryk placerer sig og dermed også, hvordan vejret bliver hernede i menneskehøjde.

På baggrund af målinger i 30 kilometers højde og prognoser for vinden og temperaturen deroppe, er der en øget sandsynlighed for, at vi senere i januar kan komme til at opleve, at kulden igen dumper ned over Nordeuropa. Og det kuldefrembrud kan ramme Danmark med mere langvarig kulde end det første angreb i næste uge.

Vejrudviklingen på så lang skala er dog notorisk svær at forudsige. Men vi ved på den anden side af erfaring, at når vi ser de målinger af højdevinden, som vi gør i øjeblikket, er vintervejr på den lidt længere bane mere sandsynligt end normalt.

Indtil videre må vi dog se frem til en mild og blæsende nytårsaften. Det er nemlig ret så sikkert.