Vejr

Dansker ved Etna: Jorden ryster, og alt lugter af svovl

Støvet ligger tykt efter vulkanudbruddet på Sicilien, og lugten af svovl trænger ind overalt.

Udbruddet i den italienske vulkan Etna har skabt nærmest ulidelig dårlig luft i lokalområdet. Det fortæller Klaus Nielsen fra Odense, der netop nu er på juleferie hos sin italienske svigerfamilie. Alt er dækket af støv, og lugten af svovl gennemtrænger alt.

- Det hele er fuldstændigt støvet, og det er ikke til at være her med den lugt, fortæller han.

Feriedage i svovldunst 

Klaus Nielsen ankom 18. december og fik dermed seks dage, inden vulkanen gik i udbrud juleaftensdag og lagde en alvorlig dæmper på ferieglæden:  

- Vi har været inden døre meget af tiden. Hvis du har været udenfor, kan du lugte den her svovlagtige lugt. Det sidder simpelthen i tøjet. Det er rigtig modbydeligt.

Nu vil de forsøge at køre længere sydpå til et sommerhus, som svigerfaren ejer.

Jorden gynger

Klaus Nielsen har aldrig før oplevet et så kraftigt naturfænomen.

- Når du står nede på havnen, føles det, som om du står på en bashøjtaler. Det er voldsomt, og vi kan se masser af slagger, som bliver slynget op.

Etna ligger på østkysten af Sicilien nær byerne Messina og Catania. Etna gik i udbrud mandag, og flytrafikken over Sicilien måtte indstilles på grund af asken.

Sover ud af frygt for efterskælv

Siden udbruddet har der været en lang række jordskælv i området, hvor flere bygninger er blevet skadet og adskillige mennesker såret. I Catania tilbragte mange familier natten udendørs i frygt for flere skælv efter et særligt kraftigt jordskælv i nat.

Den 3326 meter høje vulkan er en af verdens mest aktive.

- Der er stort set konstant aktivitet i vulkanen, og den er derfor markeret permanent på overflyvningskort for luftfarten i Europa, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Etnas sidste store udbrud var i vinteren mellem 2008 og 2009, men der var et mindre udbrud så sent som i foråret 2017.