Danske ekstremroere rider på samme vinde som Columbus

Mads Vangsø og Lasse Hansen tager Passaten på deres 4800 kilometer lange rotur hen over Atlanterhavet.

Den tidligere radio- og tv-vært Mads Vangsø og kaptajn i hæren Lasse Hansen har nu været godt to uger undervejs i deres forsøg på at ro 4800 kilometer tværs over Atlanterhavet. Og at alt forløber planmæssigt skyldes i vid udstrækning de vejrforhold, søfolk har udnyttet siden Christoffer Columbus' tid - nemlig passatvindene.

Derfor satte de 28 rohold også ud fra den samme havn på den kanariske ø La Gomera som Columbus’ tre skibe brugte i 1492.

Columbus’ havn

- For 526 år siden var Columbus med sine tre skibe i selvsamme havn. Det var her, han startede sin sejlads hen over Atlanten, da han opdagede Amerika. Og det er der en helt naturlig grund til. Det her er det oplagte sted at begynde en tur ud over det store ocean, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk, mens han peger ned over havnen.

Den gamle opdagelsesrejsende havde dog sat sejl på Santa Maria, Niña og Pinta, så de 87 mænd om bord slap for ro-vabler i hænderne. Så heldige er deltagerne i Talisker Whiskey Atlantic Challenge ikke. Hvert hold forventes at tage mere end halvanden million åretag, før de kan gå i land på den caribiske ø Antiqua.

Umuligt at kæmpe mod Passaten

Passatvinden spiller stadig en helt afgørende rolle. At ro mod den ville være umuligt. Passatvindene blæser fra nordøst og er en del af det globale vindsystem. Som alle vinde udløses de af forskellen mellem høj- og lavtryk. Nede over ækvator er der lavtryk, mens der er højtryk over Azorerne mod nord.

- Vinden vil gerne blæse direkte fra højtrykket mod lavtrykket, men mens det sker, forsvinder jorden under vinden på grund af jordens rotation, forklarer Thomas Mørk.

Vind i ryggen

Resultatet bliver, at vinden tager en bevægelse hen over de Kanariske øer, så det blæser fra nordøst og videre østover mod Caribien.

- Du får både vinden og bølgerne i ryggen, for vinden pisker bølger op. Det er den optimale måde at krydse et stort ocean på, siger Thomas Mørk.

Knækkede åre

For roerne er det også afgørende for teknikken, at bølgerne kommer fra den rette vinkel. Kommer de fra siden, kan det være svært at have begge årer i vandet samtidig.

Mads Vangsø og Lasse Hansen har allerede oplevet at knække en åre under en dramatisk nat, hvor deres båd også kæntrede delvist, men selv rettede sig op igen.

Talisker Whiskey Atlantic Challenge anses for at verdens hårdeste rokonkurrence, og turen vil tage mellem 30 og 40 dage for de hurtigste.

En hurtig omvej

Passaten varierer i styrke, og det kan betale sig at tage en omvej allerede fra start for at komme frem til det område, hvor det blæser mest. TV 2 Vejret er med på sidelinjen og hjælper det danske hold med oplysninger om vejr og vind.

Robåden bevæger sig med fem til seks kilometer i timen, så det er ikke en mulighed bare lige at smutte nogle hundrede kilometer nordpå, hvis de to pludselig synes, vejrforholdene forekommer bedre deroppe.