Vejr

Australien ramt af hedebølge - op til 14 grader varmere end normalt

Myndighederne i Australien advarer folk med skrøbeligt helbred mod varmen, der slår lokale varmerekorder.

Danmark var i år gennem den varmeste og længste sommer nogensinde, og nu kan australierne måske gøre os kunsten efter. Det store land på den sydlige halvkugle er ramt af en voldsom hedebølge, hvor temperaturen i den vestlige del af landet har ramt rekordhøje 49,3 graders varme.

Den ekstreme hede spreder sig hen over delstaterne Western Australia, South Australia, Victoria, New South Wales og dele af det central Queensland. Ifølge The Guardian advares der om brandfare og sundhedsrisici som for eksempel hedeslag over hele landet.

Op til 14 grader varmere end normalt

Temperaturen er omkring 10 til 14 grader højere end normalt på denne tid af året.

Den varmeste temperatur nogensinde for hele Australien blev målt i den sydlige del af landet i 1960. Her var termometerstregen oppe og markere ved 50,7 grader.

Ozon i luften

De australske sundhedsmyndigheder NSW har udsendt en advarsel for Australiens største by Sydney, hvor heden har ført til øget ozon-indhold i luften.

Ifølge NSW skal folk med følsomme lunger, såsom astmatikere og KOL-patienter, være særligt opmærksomme.

Stay calm – keep cool

Ifølge prognoserne er der ikke udsigt til, at hedebølgen ruller tilbage foreløbigt. Fra det australske Bureau of Meteorology lyder det blot:

- Gør hvad du kan for at holde dig afkølet og følg rådene fra de lokale myndigheder.

Fastlåst varme

Meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk forklarer, at hedebølgen skyldes en fastlåst vejrsituation, hvor høj- og lavtryk holder sig på afstand af Australien. Det medfører, at luften stort set står stille hen over det sandede og stenede kontinent.

Og ligesom vi netop har passeret vintersolhverv herhjemme, har man på den sydlige halvkugle passeret sommersolhvervet.

- Det betyder, at solen dernede nu står allerhøjest på himlen, og så er der også allermest varme i dens stråler på den her tid af året. Kombinationen af stillestående luft, en jordoverflade af sand og sten samt en konstant bagende sol fra oven gør det usædvanligt varmt, siger Thomas Mørk.