Vejr

Julen 2018 blev grøn – men lokalt blev den hvid

Lokal hvid jul ved Olsker på Bornholm, juleaftensdag 2018.

For første gang siden 2012 blev julen hvid visse steder i landet.

Selvom de fleste danskere ikke kan fejre jul med snedækkede landskaber udenfor vinduerne, så er der alligevel visse steder i landet, hvor julemiddagen kan indtages med en hvid baggrund udenfor.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har juleaftensdag klokken 16 opgjort hvor stor en procentdel af Danmark, som er dækket af sne. Samlet set er mindre end 20 procent af landet dækket af sne – hvilket kategoriserer julen 2018 som værende landsdækkende grøn.

For at julen skal være landsdækkende hvid, skal mindst 90 procent af landet være dækket af mindst en halv centimeter sne.

Det forekommer i gennemsnit kun hvert 13. år - og 2018 er dermed 'vanen tro' grøn.

Første lokale hvide jul i seks år

Selvom julen som helhed er grøn, så er der absolut også steder i Danmark, hvor sneen fortsat pryder landskabet og giver lokal hvid jul.

Også i Søborg nord for København blev julen 2018 lokal hvid.

I et bælte fra det nordlige Jylland mod sydøst til Nordsjælland, dele af Københavnsområdet og Bornholm, ligger der her til eftermiddag fortsat sne flere steder.

Det gør, at julen 2018 er lokal hvid – og bliver den første af sin slags siden 2012. Dengang lå der sne flere steder i Nordjylland.

I Lendrup nær Løgstør, blev julen 2018 dog grøn. Samlet set er julen 2018 i Danmark grøn, da mindre end 90 procent af landet er dækket af mindst en halv centimeter sne.

Vi skal tilbage til 2010, førend vi senest oplevede en landsdækkende hvid jul. Det blev til gengæld den anden hvide jul i træk – noget der hverken er sket før eller siden, i de 118 år hvor DMI har opgjort julevejret i Danmark.