Ny prognose - her er der 50 procent chance for hvid jul

16x9
Julen kan meget vel blive hvid i dele af landet. Her er vi i Mølleparken i Aalborg, og det er et af de steder, hvor prognoserne har sne. Foto: Henning Bagger / Scanpix Nordfoto

To snevejr vil med stor sandsynlighed snitte Danmark de kommende dage, og sneen vil kunne blive liggende til juleaften og dermed give lokal hvid jul.

Julestemningen er konstant stigende i vejrprognoserne i øjeblikket, for der kommer gradvist mere og mere sne frem til juleaften for hver beregning, der bliver tilgængelig.

Torsdag kunne vi skrue sandsynligheden for den lokale hvide jul op til 30 procent i Nordjylland og 20 procent i Nordsjælland, og efter at nattens prognoser er rullet ind, kan vi skrue yderligere på chancerne.

Vi giver den derfor en tand mere og sætter chancen for hvid jul i Nordjylland til hele 50 procent. I Nordsjælland holder prognoserne også fast på sneen, så her er sandsynligheden nu 30 procent.

To forventede snevejr gør de kommende dage gør, at chancen for hvid jul er steget i Nordjylland og i Nordsjælland.
To forventede snevejr gør de kommende dage gør, at chancen for hvid jul er steget i Nordjylland og i Nordsjælland. Foto: TV 2 Vejret

Chancerne er størst i bakkerne

Baggrunden for de opjusterede tal er en forudsigelse af 5 til 10 centimeter sne på jorden i det centrale Vendsyssel og Himmerland juleaftensdag klokken 16 - og omkring fem centimeter i Nordsjælland.

Og der er endda også muligheder for sne andre steder i landet. I store dele af Midt- og Østjylland såvel som i det nordvestlige Sjælland er der nogle centimeter sne i prognosen.

Selv beskedne danske bakker kan gøre en stor forskel i nedbørsformen, når vi ligger tæt på frysepunktet. Her et billede fra Vejrhøj i Odsherred på en dag med sne i bakkerne og regn nede i 'lavlandet'.
Selv beskedne danske bakker kan gøre en stor forskel i nedbørsformen, når vi ligger tæt på frysepunktet. Her et billede fra Vejrhøj i Odsherred på en dag med sne i bakkerne og regn nede i 'lavlandet'. Foto: Thomas Mørk

Julen tegner derfor nu til at kunne blive hvid flere steder, og de allerbedste chancer har man i Vendsyssel.

Her er bakkerne nemlig mange steder over 100 meter høje, og man ligger desuden tæt på Norge og Sverige, hvor vi finder vinterkulden. Kombinationen af de to forhold gør, at man her har den største chance for at finde sne på jorden juleaftensdag.

Lavtryk kan overraske

Sneen, som kan gøre julen hvid, skal falde i to omgange hen over weekenden.

Første omgang er i aften og i nat i forbindelse med et lavtryk, der bevæger sig lige syd om Danmark. Lavtrykket giver nedbør i store dele af Danmark, og i Nordjylland vil en kold østenvind fra Sverige gøre, at nedbøren med stor sandsynlighed falder som sne.

To snevejr rammer dele af Danmark fra fredag aften og frem til søndag formiddag. Sammenlagt kan der falde 5 til 10 centimeter de steder, hvor der falder mest.
To snevejr rammer dele af Danmark fra fredag aften og frem til søndag formiddag. Sammenlagt kan der falde 5 til 10 centimeter de steder, hvor der falder mest. Foto: TV 2 Vejret

Næste snevejr går i land natten til 23. december i Nordjylland, og det bevæger sig mod sydøst, så der også kan falde sne i Nordsjælland om morgenen og om formiddagen lillejuleaftensdag.

Her falder sneen fra et lavtryk, der bevæger sig lige ned over landet. Lavtrykkets præcise bane og intensitet er altafgørende for, hvor og hvor meget sne, der kan falde, og lavtrykket har potentiale til at kunne give mere sne, end der i øjeblikket er i prognoserne.

Det er sneen fra de to forventede snevejr, som kan blive liggende på jorden frem til juleaftensdag, for intet tyder på, at der kommer tøvejr af betydning før ud på juleaften og natten til julenat.

Først juledag ser sneen ud til at smelte, når mildere vinde blæser ind over landet.