Vejr

Usædvanlig mørk december - vi kan ende med to uger uden sol

Vejret er usædvanligt gråt for tiden, og der er ikke umiddelbart udsigt til de store ændringer. Peter Elmholt / Scanpix Danmark

Højtryk er ofte en garanti for sol og godt vejr, men om vinteren forholder det sig anderledes.

Går man og føler, at det er lige vel mørkt og trykkende i vejret for tiden, er der bestemt noget om snakken.

Torsdag er nemlig den ottende dag i træk uden sol på landsplan, og meget tyder på, at vi skal vente en rum tid endnu på, at centret for vores solsystem, vores helt egen livgivende stjerne, Solen, viser sig på himlen.

Ser vi bort fra ganske få og kun lokale solstrejf de kommende dage, skal vi frem til juleaftensdag for at have en reel solchance. Men selv her vil mange opleve skyet vejr dagen igennem.

Leder vi efter decideret brud i skyerne og solskin på landsplan i de aktuelle vejrkort, må vi bladre helt frem til 2. juledag – onsdag i næste uge. Således kan vi meget vel komme op på 13 dage uden sol flere steder i landet, og det er usædvanligt.

I december er det normalt med perioder med gråvejr, men så lang en periode som den indeværende ser man sjældent. I 2015 havde vi syv dage i træk uden sol midt på måneden, men ellers har vi ikke set noget lignende de seneste ti år – og sandsynligvis i endnu længere tid.

Højtryk lagde låg på vejret

Onsdag 12. december skinnede solen i en enkelt time på landsplan, og siden da har det været stort set overskyet i hele landet. Kun i Nordjylland har man set solen, men det har været i korte øjeblikke og ikke lang tid nok til at hive landsgennemsnittet op over nul timer om dagen.

Diset og grå torsdag formiddag ved Grundfør mellem Aarhus og Randers. Skyerne var blot 60 meter over jorden.

Forklaringen på den manglende sol er højtrykspræget vejr. Højtryk om vinteren giver nemlig slet ikke samme garanti for sol, som det gør om sommeren.

På denne tid af året danner højtryk nemlig en form for atmosfærisk låg i få hundrede meters højde, og i det låg bliver der fanget masser af fugt i form af skyer.

Da solens stråler på denne tid af året samtidig er ganske svage, formår solen ikke at brænde hul i det fugtige skylag, og derved bliver vejret gråt og diset.

Vi har brug for en koldfront

Selvom lufttrykket er faldet en smule de seneste dage, blæser vinden stadig op over os fra områder med højtrykspræget vejr, og derved består gråvejret også de kommende dage.

Solen glimrer fortsat ved sit fravær de kommende dage, og først juleaftensdag er der solchancer i dele af landet.

Vi har brug for at få skiftet luften ud, for at det for alvor kan klare op. Det sker sandsynligvis først på onsdag i næste uge, når en koldfront kunne finde på at passere Danmark fra nord.

Men indtil da har vi kun julelysene til at bryde vintermørket.