Vejr

Rekordåret 2018 - et vejrår, vi aldrig glemmer

Rekordvarmen gav danskerne mange glæder, men også store udfordringer i 2018.

Den varme, tørre og nærmest uendeligt lange sommer bliver formentlig det vejrminde om 2018, der vil stå klarest i fremtiden. For nogle var det fantastisk, for andre gav varmen store udfordringer.

Sommeren bød på den ene rekord efter den anden. Der var hele 73 ægte sommerdage. Antallet af solskinstimer taler for sig selv.

I 2017 var der 588 solskinstimer i de tre sommermåneder. I 2018 var der hele 802 solskinstimer, og dermed blev det den solrigeste sommer nogensinde. Faktisk skinnede solen i gennemsnit over ni timer hver eneste dag.

Slot truet af tørke

Mange steder skabte varmen problemer. For eksempel på Egeskov Slot. Når vandstanden falder, er der risiko for, at der kan komme luft ind under slottet, og det kan få de gamle egetræsstolper til at gå i forrådnelse og bringe selve slottet i fare.

Badegæsterne på landets strande nød varmen, men skulle passe på ikke at dyppe fødderne i de giftige blågrønne alger, som også nød godt af det varme vand.

Tørken gjorde også store områder brandfarlige. Flere steder fik ilden fat. For eksempel i Store Vildmose, hvor der brændte et område svarende til 70 fodboldbaner.

Alene i maj, juni og juli var der mere end 2000 naturbrande, hvilket er langt over det normale niveau.

Åben ild blev forbudt

Dermed blev sommeren 2018 også sommeren, hvor åben ild blev forbudt. Hekse blev sendt af sted uden ild til Sankt Hans, og grillpølserne måtte steges på en pande inde i køkkenet i stedet for på grillen udenfor på grund af afbrændingsforbuddet i mange kommuner.

Fra husejerne begyndte forsikringsselskaberne at høre om tørkeskader. En af de ramte husejere var smeden Niels Jørgensen fra Asperup på Fyn:

Niels Jørgensen hus satte sig i varmen. Video: TV 2 Danmark

Skovbrande spredte sig over hele verden. Blandt andet i Grækenland, hvor den danske pilot Lasse Birch oplevede den på nærmeste hold:

Lasse Birch måtte flygte fra ilden i Grækenland.

Også Sverige var hårdt ramt. Her havde man den værste skovbrand i 200 år, og i et forsøg på at fjerne ilten kastede det svenske luftvåben bomber mod brandene.  

85 omkom i skovbrande

En sommer vi aldrig glemmer

Californien havde den største skovbrand i statens historie. Næsten 14.000 huse brændte ned. Et område på størrelse med Bornholm stod i flammer, da det var værst. Mindst 85 mennesker mistede livet.

I Danmark fik vi også vores uvejr undervejs. Og selvom vi ikke får så vilde skypumper i Danmark, kan der godt være sug i de danske hvirvelvinde, hvilket Peter Tanev fra TV 2 Vejret viser her.

En dansk skypumpe kan også suge.