Vejr

Nu er det så mørkt om dagen, at biler tror, det er nat

Vi er lige omkring vintersolhverv, og lyset er nu nede på omkring en tyvendedel af en god sommerdag.

Vi er i den mørke tid, og et af de steder, det kan ses, er på moderne biler med lyssensor. Der skal der nemlig ikke mere til end en sky på himlen for at bilde bilen ind, at solen er gået ned.

Det skal man dog som udgangspunkt være glad for. Det betyder nemlig bare, at bilen virker, som den skal, lyder det fra juridisk konsulent hos FDM, Dennis Lange.

- Lyssensoren reagerer på lysintensiteten. Når den bliver tilpas lav, så tænder lyset, og på den her årstid, kan det også være midt på dagen, siger han.

Effekten er den samme, som man kan se hos visse biler, når de kører ind i en tunnel. Der slår lyssensoren også øjeblikkeligt lyset til, og for de modkørende ser det ud, som om chaufføren blænder op.

- Igen viser det bare, at lyssensoren virker. Når du kører ind i en tunnel, er kørelyset nemlig ikke nok, og så skal du skifte til nærlys, forklarer Dennis Lange.

Lovpligtig lyssensor

Lyssensor blev indført som lovpligtigt i alle nyregistrerede biler i EU i sommeren 2016. Det skulle dæmme op for et andet problem, som opstod fem år før. Her besluttede EU, at det obligatoriske kørelys ikke omfatter baglygterne. Det havde folk ellers vænnet sig til i de nordiske lande, hvor de fleste biler var udstyret med automatisk kørelys i form af det almindelige nærlys. 

- Lyssensorerne hjælper rigtig langt hen ad vejen, men der vil stadig være situationer, hvor man som bilist manuelt skal tænde lyset. Det kan for eksempel være ved sne eller tåge, men hvor det i øvrigt er lyst, fortæller Dennis Lange, der understreger, at det altid er bilistens eget ansvar, at der er korrekt lys på bilen.

Årets korteste dag

Fredag 21. december er vintersolhverv og dermed årets allerkorteste dag, men det er ikke ensbetydende med, at den også nødvendigvis er den mørkeste. Her kan mange ting spille ind, men størst betydning har selvfølgelig skydækket.

- Det er for øjeblikket klassisk vinter med lave skyer, og i de her dage er de krydret med endnu et skylag over sig, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm og fortsætter:

- De lave skyer indeholder relativt megen vanddamp, hvilket betyder, at de optager ekstra meget lys. Når der så er skyer over dem, bliver det meget mørkt.

En tyvendedel lys af en sommerdag

Lysniveauet opgøres i watt per kvadratmeter, og det ligger lige nu på maksimalt 50. På en god sommerdag kan det være 20 gange så højt.

- Der er så lidt lys nu, at bilen simpelthen tænder for natlyset. Selv om solen står op, føler mange, at det aldrig bliver helt lyst, slutter Andreas Nyholm.