Vejr

Bølge slog dansk robåd i Atlanten omkuld

Det danske rohold fortsætter, efter en voldsom bølge kortvarigt kæntrede deres båd på åbent hav.

Det blev en dramatisk aften og nat for de to danske ekstremroere, der netop nu er i færd med at krydse Atlanterhavet i en robåd. En kraftig bølge slog klokken 22 ind over deres robåd, der delvist kæntrede. Senere på natten knækkede en åre på grund af det voldsomme vejr.

- Båden lagde sig om på siden, men rejste sig igen med det samme, skriver kaptajn i hæren Lasse Hansen. Han er sammen med tidligere radio- og tv-vært Mads Vangsø deltager i Talisker Whiskey Atlantic Challenge, der anses for at være verdens hårdeste rokonkurrence. TV 2 Vejret er vejrpartner og hjælper de to med oplysninger om vind- og strømforhold, som kan påvirke turen.

Nattens oplevelser har dog ikke slået de to roere ud.

- Vi har fået endnu større tillid til båden, som kan klare alt, skriver han.

Søsyge og høje bølger

Den største udfordring, de ellers har kæmpet med indtil nu, har været søsyge. De to roere skal forcere bølger, der er højere, end deres båd er lang. Bølger på seks meter er intet særsyn.

- Den allerførste kattelem var at komme ud på Atlanterhavet og få håndteret søsygen, fortæller Mads Vangsø.

Søsygen satte ind, kort efter de forlod havnen på den kanariske ø La Gomera ud for Afrika og indledte den 4800 kilometer lange rotur til Antigua i Caribien.

- Det tog os omkring fire dage, og så begyndte vi at få appetitten tilbage og kunne drikke og indtage føde igen, siger Mads Vangsø.

Delfiner og fugle

Efter at søsygen har fortaget sig, er de for alvor begyndt at glæde sig over den oplevelse med at være helt alene, to mand i en robåd midt på Atlanten.  

- Vi begynder at nyde de store bølger, solopgangene og solnedgangene. Vi hørte delfiner forleden aften, og vi iagttager fuglene. Det begynder at gå bedre på alle facetter, fortæller Mads Vangsø.

Nu er det til gengæld en anden udfordring, der er sat ind. Turen forventes at tage mellem 30 og 40 dage for de hurtigste.

- Vi har begge bokset med, at det lige pludselig går op for os, hvor utrolig langt det her er, griner Mads Vangsø.

Hjælpes af vind og strøm

TV 2 Vejrets opgave er at hjælpe roerne ud på den bedst mulige rute. Båden skal ligge med Passatvinden i ryggen og rejse på samme havstrømme, som i 1492 hjalp Columbus til at sejle turen. Og helst så den danske båd kommer ind som den første.

- Vi har enorm respekt over for denne opgave. Vi skal med viden og tekniske hjælpemidler give den danske båd de bedste betingelser for at slå verdensrekorden, fortæller TV 2 Vejrets chef Peter Tanev, der lover en ting:

- Vi vil gøre, hvad vi kan for at give den danske båd et forspring i forhold til konkurrenterne.

FAKTA: 

Roturen er mere end 4800 kilometer lang. Man skyder i snit en fart på fem-seks kilometer i timen i en robåd. Derved tager turen 30 til 40 dage for de hurtigste.

Hvert hold vil tage mere end 1,5 millioner åretag på turen.

Roerne ror hver to timer ad gangen og sover i to timer. Døgnet rundt på hele turen.

Flere mennesker har besteget Mount Everest end krydset et ocean i robåd

På det dybeste punkt er Atlanten 8,5 kilometer dybt.

Bølgerne kan blive op til seks meter høje ude midt på Atlanten.

To sikkerhedsbåde sejler med på turen.

Hver roer bruger typisk 800 stykker toiletpapir.

Hver roer har brug for at drikke op til ti liter vand i døgnet.

Havvand renses i en watermaker og bliver derved til drikkevand.

En roer taber sig i snit 12 kilo på turen.