Vejr

Solen farvede himlen violet over Danmark

En heldig kombination af skyer i den helt rigtige højde og solopgangen skabte et smukt skue, der fik kameraerne frem rundt omkring i Danmark.

En usædvanligt rødmende, violet himmel over Danmark fik her til morgen en lang række brugere af TV 2 Vejret til at sende billeder ind.

- Jeg blev nødt til at stoppe og tage et foto af vores stald med den fine himmel, da jeg cyklede med min pige hen til hendes farmor, så de kunne køre i skole sammen, lyder det fra Stine Puk Michelsen, der har sendt os et af billederne fra Skærbæk. 

Farverne spillede på himlen lige inden solopgang. Solens stråler ramte i dag Danmarks østligste forpost Bornholm klokken 8.22, og 40 minutter senere var den stået op i hele landet.

Lys fra den rigtige vinkel

Skyerne dannede et tæppe, som morgensolen kunne snige sig ind og belyse nedenfra.

- Når det er vinter, står solen op i sydøst, og denne morgen har den kunnet skinne indenunder og op på skyerne, hvilket har givet de flotte farver, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen.  

Skyerne har ligget i en anslået højde på fem til otte kilometer.

Skyerne kommer ind som en front

- På satellitbillederne fra i morges kan man se, at det er klart i øst med skyer, der kommer ind som en front vestfra, og det er det, som har dannet lærredet for maleriet, siger Jens Ringgård Christiansen:

- Havde solen været stået senere op, så havde vi ikke fået den meget farvede himmel.

Det er normalt, at solen laver rødt lys, når den står op, og når den går ned.

- Når solen står højt, er himlen blå, for det er den farve, der spreder sig bedst. Når lyset skal gå igennem et langt stykke atmosfære, bliver den blå farve spredt væk, og så har vi de røde farver tilbage, fortæller Jens Ringgård Christiansen.