Vejr

Danskerne tror på hvid jul - se chancerne

I 2010 var det hvid jul. Her tændes byens juletræ i Randers.  Annelene Petersen / Scanpix

Selvom sandsynligheden er meget lille, satser ni ud af ti pengene på sne juleaften.

- Jeg glæder mig i denne tid, nu falder julesneen hvid.

Indledningen på den klassiske Peters Jul fortæller meget om danskernes opfattelse af ægte jul. Sådan en er hvid. Færdig. Bum. At statistikken fortæller en helt anden historie, er folk tilsyneladende ligeglade med.

Hos Danske Spil satser hele 87 procent af spillerne på hvid jul på Oddset, selvom det faktisk kun er sket otte gange inden for de sidste 100 år, at vi har haft ægte certificeret, landsdækkende, hvid jul.

Næppe sandsynligt med kælk til jul

Spillerne er hvid jul-optimister. Hele 87 procent er faldet på, at julen bliver hvid. Dermed går størstedelen af spillerne mod oddssættere. For vi forventer en jul uden kælkemuligheder, udtaler oddsansvarlig Peter Emmike Rasmussen fra Danske Spil.

Vi gennemgår lige hurtigt matematikken.

Når der er otte procents sandsynlighed for hvid jul, vil regnskabet teoretisk gå i nul, hvis du får pengene 12,5 gange igen. Altså så du hverken vinder eller taber penge, hvis du vinder otte procent af gangene.

Afstemning

Går du op i hvid jul?

Hvis væddemålet lover mere end 12,5 gange igen, kan du trygt slå til, for så er du på den rigtige side i forhold til afkast og risiko. Får du dårligere odds end det, bør du nok finde et andet sted at investere dine penge.

Men det er jo bare matematik, og selvom en hvid jul kun giver pengene 5,5 gange igen hos Danske Spil, spiller næsten ni ud af ti altså på, at vi får sne på aftenen før Jesus fødselsdag.

Det er hvid jul i Danmark

Det er DMI, der har fået æren af at definerer den hvide jul. Den lyder:

- Mere end 90 procent af Danmark skal være dækket af en halv centimeter sne om eftermiddagen den 24. december.

Sidst, vi havde sådan en hvid jul i Danmark, var for otte år siden. Men der har naturligvis været flere juleaftner med lokale snefald, som folk har opfattet som hvid jul. Det er bare ikke noget, der kan kaldes hvid jul i Danmark.

Hos TV 2 Vejret holder vi også øje med årets vigtigste vejrudsigt i vores hvid juls-barometer. Det starter på otte procent, og så svinger pilen med alle de usikkerheder, der er på så lange prognoser, ud fra, om sandsynligheden er større eller mindre end de otte procent.

TV 2 Vejret giver 12 procents chance for hvid jul

I skrivende stund siger TV 2 Vejrets barometer 12 procents sandsynlighed for hvid jul, så måske er der alligevel nogen, der skal have deres indskud 5,5 gange igen.

Det har været muligt at spille på den hvide jul siden november.

Og inden det vælter ind med klager over formuleringen med Jesus’ fødselsdag, skal det lige understreges, at det ikke er en fejl. Jesus er – ifølge dansk tradition – født juledag altså 25. december. Hvornår, den historiske Jesus er født, svæver i det uvisse.