Vejr

Hør lyden af Mars – for første gang nogensinde

NASA's rumsonde InSight har optaget vindens susen hen over den røde planet.

Mennesket har gennem hundredvis af år kunnet se overfladen af Mars i teleskop fra Jorden, men planeten har været tavs. Indtil nu. NASA's udforskningsfartøj InSight har indfanget vindens summen hen over rumsondens solpaneler. En vind, der får hele sonden til at stå og vibrere.

Ifølge NASA er det den første lyd fra Mars, som kan opfattes af det menneskelige øre.

- Det minder mig om at sidde udenfor på en blæsende sommereftermiddag. På en måde kan man sige, at det er sådan, at det ville lyde, hvis du sad på Insight på Mars, siger rumforsker Don Banfield fra Cornell Universitet ifølge AP.

Rå lyd opfanget af trykmåler

Vinden er anslået til at blæse mellem 16 til 24 kilometer i timen, hvilket er frisk vind, hvor vi på Jorden vil have skumtoppe på bølgerne, og små løvtræer vil stå og svaje. Lyden er opfanget af en trykmåler, som er del af rumsondens meteorologiske udstyr samt af en seismograf. Efterfølgende er lyden behandlet digitalt. I videoen over denne artikel ligger den rå lyd, som er stort set uhørlig samt de forstærkede lyde.

Meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christiansen fortæller, at vi længe har kendt til vindene på Mars:  

- Man kan faktisk se fra jorden, når det blæser på Mars. Der er store storme af deres sand og overflade, som man kan se i et teleskop.

Minder om Jorden

Mars er interessant for forskerne, fordi den har så mange ligheder med jorden. Den har et døgn og et år, der minder om vores, og så har den en hældning, der stort set er lig med Jordens.

- Mange ting ved Mars er en træskolængde fra Jorden. På grund af hældningen har man for eksempel årstider med kalotter af bunden is, som varierer hen over året ligesom her hos os, siger Jens Ringgård Christiansen.

Men på samme måde, som der er mange ligheder, er der også afgørende forskelle. Trykket er blandt andet cirka en hundrededel af det på Jorden.

- For hver gang vi har hundrede luftpartikler her på jorden, har man kun en på Mars. Det vil sige, at selv om det blæser med rigtig meget fart, så er der meget færre partikler, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Seriøs drivhuseffekt

Atmosfærens sammensætning er også helt anderledes end Jordens. 95 procent af Mars’ atmosfære er CO2. Det er 0,04 procent på jorden.

- Det, vi herhjemme taler om i forbindelse med global opvarmning, er simpelthen hovedingrediensen i atmosfæren på Mars, slutter Jens Ringgård Christiansen.