Tornado dræber en i USA

Mere end 100 huse er jævnet med jorden, og mindst 25 er kvæstede, efter tornadoer ramte USA uden for sæsonen.

Den normale højsæson for tornadoer i det midtvestlige USA er foråret og den tidlige sommer, men denne weekend har tornadoer fejet hen over staterne Illinois, Missouri og Oklahoma. I Missouri omkom en person under uvejret. 

- Det er slet ikke sæson for tornadoer lige nu, men det er noget, man ser hvert år, forklarer meteorolog ved TV 2 Vejret Andreas Nyholm. 

I Illinois er der observeret hele 12 tornadoer, hvilket ikke er overgået siden 1957. Den kraftigste trak hen over et mere end halv kilometer bredt bælte, hvor den flåede tage af huse, rev el-ledninger ned og ifølge The Weather Channel kvæstede mindst 25 mennesker.

Det lykkedes myndighederne at få varslet borgerne, 41 minutter før tornadoen pløjede gennem byen Taylorville, der har omkring 11.000 indbyggere. Meteorolog Chris Miller fra den nationale vejrtjeneste fortæller AP, at den tidlige varsling gjorde det muligt at søge læ, og det har efter hans vurdering reddet menneskeliv.

Ifølge Taylorvilles brandchef Andy Goodall har mindst 100 huse fået alvorlige skader – herunder hans eget.

Den nationale vejrtjeneste har haft overvågningshold i de hårdest ramte områder i Illinois. Billeder fra området viser huse, der er jævnet med jorden, mens indbyggerne går rundt og leder efter ejendele. Andre huse er sluppet billigere, men står tilbage uden tage eller med store huller i tagene.