Skisportsområderne har dårlig start på sæsonen

Pisterne på mange skisportsområder er kun hvide i kraft af de tusindvis af snekanoner i alperne.

Skisæsonen er i gang i alperne, men kigger man uden for pisterne, er der ikke megen sne. Sneen på pisterne kommer fra de mange tusinde snekanoner, der sikrer, at man trods alt kan komme ned ad bjergene med ski på fødderne.

- Det er en dårlig start på sæsonen. Der mangler sne hernede. Til gengæld kan vi her i Ischgl se, hvor meget snekanoner er værd, for man kan sagtens køre fra toppen og ned til bunden, fortæller Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

Peter Tanev er netop nu til vejrkonference for europæiske tv-meteorologer i Østrig, hvor blandt andet klimaforandringernes påvirkning på netop alperne er på programmet.

De næste par uger er afgørende for de lokale, som holder skarpt øje med vejret. Den sne, der kommer nu, danner bunden af pisterne og skal holde resten af sæsonen.

- Det er nu, basen lægger sig på pisterne, men det er også nu, de lokale skal lægge bunden økonomisk i forhold til, om det bliver en god eller dårlig sæson for dem, siger Peter Tanev.

Bjergene er ikke just dækket af sne i alperne.
Bjergene er ikke just dækket af sne i alperne. Foto: TV 2

Tiden mellem jul og nytår er den absolut vigtigste for skisportsstederne.

- Det er deres højsæson, og det er der, der kommer flest mennesker, men det er også starten på sæsonen. Hvis de kommer dårligt ind i den, så mister de den gruppe på 20-30 procent, der tager afsted som en sen beslutning, forklarer Peter Tanev.

Selvom bjergsiderne endnu ikke er fuldstændig dækket af ægte sne, beroliger Peter Tanev de danskere, der har bestilt en tidlig skiferie i år:

- Man skal ikke være nervøs for, at juleferien på ski er i fare. Så skal det i hvert fald blive meget varmere, end det er nu.