Hvis du elsker trøfler, er det nu, du skal spise løs

Trøflerne trues af klimaforandringer, og den sydeuropæiske produktion kan stort set forsvinde.

Den eftertragtede trøffel kan gå fra at være eksklusiv til at være decideret sjælden. Det frygter et britisk forskerhold i en ny rapport om trøflens fremtid.

- Vi har kigget på to scenarier. Det sandsynlige og et lidt mere behageligt. Imellem de to ser vi et fald på mellem 78 og 100 procent i udbyttet, fortæller Dr. Paul Thomas fra Stirling Universitet til AP.

Dr. Paul Thomas fra Stirling Universitet forklarer, at tørre, varme somre truer trøflen Video: TV 2 Danmark

Forskerne har kigget på trøflernes naturlige vækstområder i Sydeuropa. Det er områder, der i fremtiden forventes at blive ramt af mere tørke og mere varme. Dermed vil trøflens vækstmønster blive ødelagt. Trøflen spirer om vinteren og vokser om sommeren for at blive høstet den efterfølgende vinter. Varme, tørre somre giver en lavere høst.

- Den kritiske periode er sommermånederne, hvor den har brug for fugt. I vores klimaforandringsmodeller ser vi meget mindre fugt i jorden, siger Paul Thomas.

Klimatolog forudser nordafrikanske tilstande

De britiske forskeres resultater stemmer godt overens med klimaforskernes forventning til fremtiden. I den netop offentliggjorte klimarapport fra World Meteorological Organization, WMO, fremgår det, at 2018 med stor sandsynlighed bliver det fjerde varmeste år målt nogensinde.

- Derudover kan vi også se, at de 20 varmeste år har været målt i løbet af de seneste 22 år, fortæller klimatolog ved TV 2 Vejret Kasper Møller Nielsen.

Ifølge ham kan Sydeuropa udvikle sig til et klima svarende til det, der i dag er i Nordafrika:

- At middelhavsområdet får mindre nedbør stemmer fint overens med den trend, vi ser i klimamodellerne. Især når vi nærmer os år 2100, tyder det meget på, at middelhavsområdet bliver endnu mere tørt, end det allerede er i forvejen.

Trøfler indbringer enorme summer

Selvom det ikke er noget, vi spiser ofte, er trøfler en kæmpe industri, og kiloprisen ligger normalt mellem 3000 og 8000 kroner, men usædvanlige trøfler og hvide trøfler kan indbringe langt højere beløb.

Trøfler vokser på rødderne af egetræer og er meget følsomme over for en lang række faktorer. Det betyder, at man ikke bare kan plante træer og begynde at dyrke trøflerne i koldere lande i Nordeuropa. Og under alle omstændigheder kræver det mange år, før trøffelproduktionen igen kan være oppe på det nuværende niveau.