Vejr

Brandhærgede områder i Californien rammes af mudderskred

Jorden i de brændte skove i Californien har svært ved at optage regnen, der i stedet samler sig i laviner af mudder.

Store regnmængder har udløst mudderskred i de brandhærgede områder i Californien. Derfor er nye evakueringer sat i kraft. Det skriver AP.

Den brændte jord kan ikke absorbere regnen som normalt, og det medfører, at vandet løber ukontrollabelt på overfladen. Med sig tager vandet mudder, løst gods og sågar træer og store sten.

- Effekten er den samme, som man kender fra ørkenområder, hvor den første regn i høj grad flyder ovenpå. Skybrud på tør jord kan give meget store oversvømmelser, fordi vandet ikke rigtigt kan trænge ned, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

I bjergrige egne som Californien behøver regnmængderne endda ikke at være voldsomme for at skabe store problemer.

- Der er tale om en kanaliseringseffekt, hvor vandet hele tiden samler sig i større og større floder. For hver forgrening er der mere og mere vand, der skal igennem, og strømmen i sådan en flod kan være uhyre stærk, forklarer Sebastian Pelt.

Mudderskreddene har fået myndighederne til at indsætte redningshold for at hente nødstedte bilister ud af fangede biler, samt folk der har været fanget i deres huse. Enkelte steder har de måttet bruge både for at hente folk. 

Biler fanget i mudderskred i San Bernardino County i Californien.

Ingeniøren Dale Word blev evakueret for anden gang på bare en måned. Først på grund af ilden, der nærmede sig hans hus. Nu på grund af vandmasserne.

- Overalt møder du folk, der har mistet alt. Det er bare tragisk, siger han til AP.

Videoen over denne artikel viser en pludselig mudderstrøm, der som en veritabel lavine strømmer ned gennem Trabuco Creek i Orange County nær et af de afbrændte skovområder.

- Det er startet som klart regnvand, der har taget mere og mere med sig ned ad bjergene. Så rammer det den udtørrede flodbund, der bliver slynget op og bliver til mudder, siger Sebastian Pelt.