'Flyvende hunde' falder døende til jorden med hedeslag
Queensland i Australien har for øjeblikket over 40 graders varme, hvilket slår truede flagermus ihjel med hedeslag.
Mens kulden og så småt også frostgraderne har indfundet sig på vores breddegrader, er situationen den omvendte på den sydlige halvkugle. I den australske delstat Queensland har en rekordvarm hedebølge skabt massedød blandt den truede flagermusart flyvende hunde. Det skriver The Australian.
Tusindvis af de store flagermus er allerede gået til, og det anslås, at 3500 af den truede art er døde, siden hedebølgen satte ind søndag. De flyvende hunde er en såkaldt storflagermus, der, som navnet antyder, er markant større, end de flagermus vi har i Danmark.
- Varmen dernede skyldes et fastlåst vejrmønster med lavtryk over det vestlige Australien, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk og fortsætter:
- Det har sørget for en lang periode med svage, varme vinde fra nord og masser af sol over Queensland.
Trish Wimberley fra Australian Bat Clinic siger til nyhedsbureauet Australian Assoiciated Press, at hun forventer, at tusinde flere flagermus vil dø:
- Når vi har over 40 grader, begynder vi at miste flagermus, især hvis det er flere dage i træk. Præcis som mennesker kan de ikke holde til en kropstemperatur på mere end 40 grader. De falder simpelthen døende ned fra træerne.
De flyvende hunde lever i kolonier, og Trish Wimberley vurderer, at kolonien ved Cairns er reduceret til en femtedel, og at fire andre kolonier ligeledes er kollapset.
Frivillige hjælpere har indtil videre indsamlet 1000 døde flagermus, mens 300 er blevet reddet.
Myndighederne advarer borgerne om, at det kan være farligt at håndtere de store flagermus. Omkring 15 procent bærer en potentielt dødelig virus, der minder om hundegalskab.
Virussen kan smitte, hvis man bliver bidt eller kradset af en flagermus, men kan også komme ind gennem slimhinderne i øjne, næse og mund. De døde og syge flagermus bliver derfor indsamlet af særligt trænet personale.