Vinteren sendt på nyt tilbagetog

Sne og kulde over store dele af Europa afløses af tøvejr udløst af stormlavtryk.

Selvom vi i dag har haft et strejf af vinter, og store dele af Europa har haft regulært vintervejr, er kulden nu på retræte.

Vinteren har ligget som en dyne hen over det sydlige Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Ungarn og helt over til Moskva, men den har ikke fået skubbet sig op til os, og nu kommer et lavtryk og skubber den væk igen.

- Vi har haft nattemperaturer på ned til seks-syv graders frost, og der har også været sne flere steder her til morgen, men ikke noget i forhold til Rusland, ned over Østeuropa og i Mellemeuropa. Her har man haft både frostvejr i dagtimerne og snevejr, så der har det været rigtig vinter, siger meteorolog ved TV 2 Vejret Anders Brandt.

Lavtryk med regn, blæst og varmere temperaturer 

Men frosten har ikke bidt sig fast. Et lavtryk med regn og blæst, men også mildere vejr er på vej ind over en stor del af Europa.

- Det ser ud som om, at kulden i Europa kun holder stand nede over den sydøstlige del og alperne. I lavlandet i det øvrige Europa vil det gå i tø, fortæller Anders Brandt.

Den kolde luft, der har givet vintervejr de seneste dage, kommer fra nordøst. Det er luft fra Rusland, som er blæst ned over store dele af Europa, samtidig med at et lavtryk har passeret hen over den nordlige del af Middelhavet og Norditalien. På nordsiden af det lavtryk er der faldet sne.

- I den vestlige del af Sibirien, hvor den her kulde kommer fra, har der her til morgen været minus 33 grader. Hvis vi skal lidt tættere på Europa, har der oppe ved Uralbjergene været tæt på minus 30 grader, siger Anders Brandt.

Vindstød af stormstyrke

Det lavtryk, som skubber vinteren tilbage igen, vil til gengæld give regn og blæst. Nogle steder vil vi endda få vindstød af stormstyrke. Selvom lavtrykket holder temperaturen oppe og dermed vinteren med is og sne væk, er det ikke ensbetydende med, at hue og handsker skal blive i skuffen. Den kraftige blæst gør, at det vil føles markant koldere, end termometret viser.

- Kombinationen af kuling og blot to til tre graders varme vil få det til at føles, som var det fem til seks graders frost, forklarer Anders Brandt.