Vejr

Tyfonen Usagi truer kaffehøsten i Vietnam

Vietnam er især udsat for tyfoner fra maj til oktober, men havet er stadig tilstrækkeligt varmt, og der derfor kunne Usagi blive dannet. Her er vi midt i oversvømmelser efter et andet uvejr i november 2017. Anthony Wallace / Scanpix Denmark

Regn er ofte det største problem i forbindelse med kraftige uvejr, og i Vietnam forbereder man sig nu også mod oversvømmelser og mudderskred.

Årets kaffehøst er godt i gang Vietnam, men nu trues høsten og den sydlige del af landet som helhed af tyfonen Usagi, som har kurs mod området syd for Ho Chi Minh City med ødelæggende vinde og voldsomme regnmængder.

Prognoserne sender Usagi ind mod kysten med vinde på 35 meter per sekund og op til 500 millimeter regn over land. Man forventer, at den rammer Vietnam søndag formiddag dansk tid.

Mest regn får man i området fra den sydlige provins Binh Thuan og op til det centrale højland, hvor man finder størstedelen af Vietnams kaffeproduktion.

Prognosen her viser de forventede regnmængder frem til mandag. Gule felter er over 400 millimeter, og i henhold til Vietnams vejrtjeneste kan man få op til 500 millimeter på udsatte steder.

- Vi er bekymrede for, at kraftig regn fra uvejret vil påvirke kaffehøsten, siger Nguyen Viet Vinh, der er direktør for Vietnams kaffe- og kakaoforbund, ifølge Reuters.

Kaffehandlere vurderer, at man har omkring 40 procent af høsten i hus. Høsten slutter normalt i den sidste del af december.

Forbinder man ikke umiddelbart Vietnam med kaffe, skyldes det, at en stor del af kaffebønnerne går til produktion af frysetørret pulverkaffe.

Trods kraftige vinde frygter man regnen mest

Usagi ligger lørdag morgen omkring 300 kilometer øst-sydøst for Ho Chi Minh City og har hen over natten bevæget sig mod vest-sydvest med med 15 kilometer i timen.

Satellitmålinger viser, at Usagi i den periode er tiltaget en smule i styrke. Nu blæser vinde på 36 meter per sekund (130 kilometer i timen, red.) omkring kernen, der består af intense regn- og tordenbyger.

Meteorologerne på 'Joint Typhoon Warning Centre', som er et orkanvarslingscenter i det vestlige Stillehav, forventer, at uvejret rammer søndag formiddag dansk tid som en tropisk orkan med vinde på 35 meter per sekund.

Tyfonen Usagi ligger lørdag morgen 300 kilometer øst-sydøst for millionbyen Ho Chi Minh City med vinde på 36 meter per sekund. Den røde del af kurven viser den forventede bane frem til søndag middag dansk tid.

En højtryksryg i området styrer tyfonens bevægelse, og i løbet af lørdagen forventer man, at tyfonen vil følge højtryksryggens kant og dreje mere mod vest-nordvest ind på en kurs mod området syd for Ho Chi Minh City.

Her vil den i henhold til de seneste prognoser ramme søndag formiddag mellem klokken 9 og 12 dansk tid.

Når den går i land, mister den hurtigt pusten, vindene aftager, og den bliver til i første omgang en tropisk storm og hurtigt blot et omfattende regnvejr.

Regnvejret er da også det, man frygter mest, for i Vietnams kuperede terræn, hvor en stor del af skråningerne er beplantet med kaffebuske, kan de store forventede regnmængder hurtigt lede til omfattende oversvømmelser og altødelæggende mudderskred.

Vietnams regering beordrede fredag de lokale myndigheder til at forberede evakuering af befolkningen fra de områder, som er mest udsatte for oversvømmelser og mudderskred.

En tyfon er betegnelsen for et tropisk uvejr med vinde af orkanstyrke i det vestlige Stillehav og Sydøstasien, mens man i USA kender nøjagtig samme vejrfænomen som en hurricane. I Australien og det Indiske Ocean kalder man det en tropisk cyklon.