Grækere fik en hel meter sne - mod nord venter de stadig

Fugtig vind fra Middelhavet gav denne weekend op mod en meter sne over de græske bjerge.

Mens nordmændene fortsat kigger langt efter et ordentligt snefald, er der et andet populært ferieland, der har rigeligt. I visse bjergrige områder i Grækenland faldt der mere end en meter sne denne weekend. I Norge er der til gengæld faldet så lidt, at det norske vejrsite yr.no mandag stiller spørgsmålet: "Blir det ikke snø i år?"

Sneen i Grækenland er forårsaget af fugt fra Middelhavet, der trækkes op over landet af en vind fra syd. Når fugten når bjergene, fortættes den og falder som sne.

- Der er kæmpestore kontraster i et land som Grækenland, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Jens Ringgård Christian.

Kontrasterne skyldes i høj grad bjergene, der dækker to tredjedele af landet samt nærheden til Middelhavet.  

- Mens temperaturerne ved kystbyerne nær Middelhavet i dag ligger på omkring 22 grader, så er den højeste temperatur, man har målt i Florina i bjergene op mod Makedonien 1,3, grader, og i nat har den været helt nede på -3,2, forklarer Jens Ringgård Christiansen.

Dermed er vejret ved kysten til t-shirts og måske endda shorts, mens det er hue, handsker og resten af vintergarderoben, man skal have frem i bjergene.  

I de lavere beliggende områder er den græske nedbør faldet som kraftig regn. Der er ikke umiddelbart udsigt til mere sne til grækerne i denne omgang. Og hvornår kan nordmændene se frem til sne? Det afhænger af det meget stædige højtryk, der også har givet os det meget milde efterårsvejr her i Danmark.

- Det højtryk, der generelt har sørget for tørvejr til Danmark, har indtil nu også forhindret større snefald i de norske fjelde, slutter Jens Ringgård Christiansen.

Videoen bringes efter aftale med Forecast Weather Greece