Vejr

Dansk brandmand: Vinden er afgørende for skovbrandene

Vindene får gnisterne til at flyve langt og er derfor med til at sprede brandene i Californien meget hurtigt.

Vindene i Californien er aftagende, og det er godt nyt for borgerne i de brandtruede områder. Det er nemlig især vindene, der får brandene til at sprede sig med den høje hast, som det er sket på den amerikanske vestkyst. Derfor er vindforholdene også noget af det første, brandfolkene kigger på, når de kommer ud til en naturbrand, fortæller seniorsergent Kent Ballhorn fra Beredskabsstyrelsen:  

- Vinden er med til at sprede branden relativt hurtigt.

Det er gløder, der flyver over selv store områder, når de bliver fanget af vinden, og så spredes de forskellige brændstoffer, der ligger i vegetationen også, forklarer den erfarne brandmand.

Når vinden bliver sat i forhold til luftfugtigheden og temperaturen, har brandfolkene en ide om brandens farlighed.  

- Vinden er sammen den relative luftfugtighed med til at udtørre den vegetation, som er omkring branden, og det gør også, at den spreder sig noget hurtigere, siger Kent Ballhorn.

I Danmark er luftfugtigheden for øjeblikket oppe på 90 procent, mens den i Californien er helt nede på fem.

- Det betyder, at brandens radius vil sprede sig meget hurtigt, specielt med de vindforhold der er i Californien. Vindene er godt nok aftagende, men stadig ikke nok til, at branden begynder at gå ned i tempo, lyder det fra Kent Ballhorn.

Vegetationen udgør en særlig udfordring i Californien. Mange af planterne har et højt indhold af olie. Det er for eksempel aloe vera og rhododendron, der står i den lave bevoksning. Det gør branden mere aggressiv i mange af de ramte områder.

Kent Ballhorn har sendt mange tanker til de 5000 af hans amerikanske kolleger, der er i gang med at bekæmpe brandene, og til indbyggerne i de ramte områder.

- De står med en afmagt og kan egentlig ikke gøre ret meget. Det er klart, at det også påvirker en brandmand som mig og kollegaerne herhjemme.