Aftagende vind skaber håb i det sydlige Californien

16x9
Røgen rejser sig over bjergene i det sydlige Californien. Foto: Amanda Myers / Ritzau Scanpix

Den varme, tørre vind, der har holdt ilden i gang i den sydlige af de to store skovbrande i Californien, er ved at aftage.

Den sydlige af de to californiske skovbrande er onsdag blusset op i et ubeboet bjergområde ikke langt fra Los Angeles. Ilden har sendt en enorm røgsøjle til vejrs, men bjergbranden vækker ikke bekymring hos myndighederne. I stedet glæder man sig over, at vejrudsigterne nu viser, at vinden vil aftage en smule i syd.

Branden har været næret af den kraftige, tørre og varme Santa Ana-vind, og den aftagende vindstyrke skaber håb om, at situationen i syd snart kan komme under kontrol. Der er dog fortsat meget tørt i området, og dermed er brandrisikoen stadig relativt høj.

Skovbranden i syd er den mindste af to brande, hvor den nordlige med tilnavnet Camp Fire stort set har udslettet den lille by Paradise. Indtil videre er 48 mennesker omkommet i den nordlige brand, og 228 er savnet, mens to er omkommet i den sydlige.

Myndighederne oplyser ifølge nyhedsbureauet AP, at 47 procent af den sydlige brand er under kontrol, og mange indbyggere har nu fået lov til at vende tilbage til deres hjem. Op mod en kvart million mennesker har været evakueret fra branden i syd. Der er dog brandlommer tilbage i området, og der er fortsat også urørt vegetation, som kan antændes.

- Vi er ikke i land endnu. Vi har stadig nogle utroligt hårde forhold foran os, siger brandchefen i Ventura County om den sydlige brand, der også er kendt som Woolsey-branden.

De to omkomne i Woolsey-branden er endnu ikke identificeret. Der er tale om to voksne, der blev fundet døde i en udbrændt bil allerede sidste uge.

Branden i syd har lagt et område svarende til det halve Bornholm øde, og 435 bygninger er gået til, heriblandt flere af velhaverhjemmene i Malibu.

Vejrudsigterne viser først mulighed for regn i næste uge, og selvom Los Angeles’ brandchef, Daryl Osby, glæder sig til at få hjælp fra oven, frygter han, at regnen kan udløse mudderskred på de afbrændte skråninger.

Årsagen til Woolsey-branden er uafklaret. I den nordlige brand er mistanken rettet mod det lokale elselskab. En kvinde anmeldte, dagen før skovbranden brød ud, at nogle ledninger på hendes grund stod og slog gnister.