Vejr

Først om en uge vender vejret i Californien – indtil da har skovbrandene optimale forhold

Brandfolkene får ikke hjælp af vejret før næste uge. Det strømmer fortsat til med tør, varm luft inde fra land.

Skovbrandene i Californien er de mest omfattende, der har ramt delstaten nogensinde. Brandene har haft optimale forhold med tør, varm vind inde fra land, og den ændring i vejret, som kan vende situationen, lader vente på sig.

- Vi skal kigge seks-syv dage frem, før der kommer et vejrskifte, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Sebastian Pelt.

Problemet med vejret i Californien lige nu er, at der blæser en varm, tør vind inde fra land og ud mod kysten. I det nordlige område, hvor den største brand hærger, er vinden ved at aftage en smule, men den arbejder fortsat for flammerne og ikke imod dem.

- Den såkaldte diablovind oppe fra bjergene er ved at aftage, og det er gode nyheder for brandslukningen. Men det er stadig en knastør vind, og det er ikke det, man har brug for lige nu, så man kan godt frygte, at branden vil fortsætte længe endnu, siger Sebastian Pelt.

Ud over at tilføre ilt til brandene, spreder vinden også gnister, der får ilden til at brede sig, forklarer meteorologen:

- Den aftagende vind forringer ildens mulighed for at sprede sig en smule, men det bedste er selvfølgelig regn, og det kommer til at vente et stykke tid endnu.

Celina Liv Danielsen fra TV 2 besøger de udbrændte ruiner.

Spørgsmålet er så, hvornår den regn, som kan hjælpe med at få brandene under kontrol, kommer?

- Vi ved, at vejret skifter i næste uge, men det er med en vis usikkerhed, og hvornår der kommer regn nok, kan jeg ikke sige. Det kan være et spørgsmål om dage eller uger. Den fugtige vind fra Stillehavet vil i hvert fald hjælpe. Naturen kan give vand i et helt andet omfang, end vi kan, slutter Sebastian Pelt.