Område som Fælledparken forsvandt hvert halvandet minut i skovbrand

Den værste skovbrand i Californiens historie har brændt hel by ned og kostet 29 mennesker livet. Der er frygt for, at den blusser op igen.

Det var kombinationen af ekstrem tørke og kraftig blæst, der på få timer fra torsdag aften og frem til fredag morgen fik en mindre naturbrand i det nordlige Californien til at sprede sig til et område på mere end 400 kvadratkilometer.

Skovbranden har kostet mindst 29 mennesker livet i delstaten, og den betegnes som den mest voldsomme i Californiens historie. Ifølge CNN sagde brandmyndighedschefen Scott Jalbert på en pressekonference søndag, at "det ikke er ovre endnu" på grund af vindforholdene.

Skovbranden 'Camp Fire' ved Paradise sender røg ud over hele den nordlige del af Californien den 9. november.
Skovbranden 'Camp Fire' ved Paradise sender røg ud over hele den nordlige del af Californien den 9. november. Foto: NASA / MODIS/Terra

En stor del af de omkomne i skovbranden er fra byen Paradise 100 kilometer nord for Sacramento, der pludselig stod i flammer, da branden natten til fredag bredte sig ind over byen med 27.000 indbyggere. Yderligere to personer er dræbt ved skovbrande andre steder i delstaten. 

Det anslås, at 80 til 90 procent af Paradise er blevet offer for flammerne. I alt er 6500 huse og bygninger er brændt, mens yderligere 15.000 huse er truet skovbrandene.

På et tidspunkt spredte ilden sig til område på over 20 kvadratkilometer i timen. Det svarer til, at branden spredte sig til et område på størrelse med Fælledparken - en halv kvadratkilometer - for hvert halvandet minut.

228 personer er meldt savnet af deres pårørende efter den voldsomme skovbrand.

Brændende hus i Paradise i Californien den 9. november.
Brændende hus i Paradise i Californien den 9. november. Foto: Peter Dasilva / Ritzau Scanpix

Ekstrem tørke og rekordvarm sommer

Normalt får Californien blot 10 procent af sin årlige nedbør fra maj til oktober, hvor der i kystbyerne Los Angeles og San Fransisco i gennemsnit blot falder 50 millimeter regn på et halvt år, og dermed er det sene efterår den absolut tørreste tid i Californien.

I år har det i det forvejen tørre Californien været endnu mere tørt.

I byen Paradise i det nordlige Californien har man ifølge den amerikanske vejrtjeneste NOAA fra 1. oktober og frem til den første uge af november kun fået tre millimeter regn, der blot svarer til tre procent af den normale nedbør på 114 millimeter i denne periode.

Derudover har Californien i år haft den varmeste periode fra juli til september, siden den amerikanske vejrtjenestes målinger begyndte i 1895.   

Kombinationen af den tørre og varme sommer og den manglende efterårsregn betyder, at jorden og vegetationen er nær et rekordhøjt tørkeniveau i store dele af Californien, som er forvandlet til noget nær en krudttønde.

Djævelsk vind

Samtidig med tørken i Californien er vinteren ved at indfinde sig over det amerikanske kontinent, som ganske langsomt bliver koldere og koldere.

Det får den kolde luft til at samle sig i det østlige Californien og Nevada på østsiden af den store bjergkæde Sierra Nevada.

I løbet af efteråret oplever man ofte, at den kolde og tunge luft blæser ned fra plateauet inde over Nevada og ud mod Californiens kyst, hvor den på sin vej ned fra over en kilometers højde opvarmes og tørres ud.

Flammerne tog det meste af den californiske by Paradise den 9. november.
Flammerne tog det meste af den californiske by Paradise den 9. november. Foto: Peter Dasilva / Ritzau Scanpix

Den er således knastør, når den blæser ned ad Sierra Nevadas bjergskråninger.

Her forstærkes vinden yderligere i dalstrøg, hvor den kan blive kraftig. Nær Los Angeles kaldes denne vind for ’Santa Ana’, mens den længere mod nord ved San Fransisco og Sacramento betegnes som ’Diablo', der oversat til dansk betyder djævel.

'Camp Fire' bredte sig til byen Paradise, da kraftig vind fra Nevada blæste ned gennem dalstrøg.
'Camp Fire' bredte sig til byen Paradise, da kraftig vind fra Nevada blæste ned gennem dalstrøg. Foto: TV 2 VEJRET / Grafik

Her brød branden ud

Der var dermed lagt op til en potentielt farlig situation – og præcis dette skete, da en mindre naturbrand af endnu uvisse grunde blev antændt klokken 06.32 torsdag morgen ved Camp Creek Road nær Jarbo Gap nogle kilometer øst for Paradise.

Branden fik navnet ’Camp Fire’.

Amerikanerne navngiver natur- og skovbrande efter det sted, de først bryder ud.

Stort set hele Paradise stod i flammer den 9. november.
Stort set hele Paradise stod i flammer den 9. november. Foto: Josh Edelson / Ritzau Scanpix

Kraftig blæst fik branden til at sprede sig med rekordfart

Få timer efter skovbranden var blevet antændt brød en 'Santa Ana' og 'Diablo'-vind løs, da et højtryk over Stillehavet pressede luften fra staten Nevada mod syd og sydvest.

Den oprindeligt kolde luft væltede ned af bjergsiderne og igennem netop det dalstrøg, hvor Camp Creek Road går. Her tiltog vinden hurtigt fra nordøst og øst.

Fra torsdag aften og frem til fredag morgen målte en vejrstation, nær det sted branden startede, vindstød af hård til stormende kuling ni timer i træk. Og længere oppe i Sierra Nevada blev der målt vindstød af stærk storm.

Luften, der blæste ned gennem dalen, var knastør med en luftfugtighed på blot 20 procent.

Den kombination fik branden til at sprede sig som sjældent set.

Skovbranden set fra satellit den 8. november - efter den med rekordfart havde bredt sig til byen Paradise.
Skovbranden set fra satellit den 8. november - efter den med rekordfart havde bredt sig til byen Paradise. Foto: NASA / MODIS/Terra

Fra branden brød ud bredte den sig på 12 timer til lidt over 75 kvadratkilometer, men da vinden for alvor tog til bredte skovbranden sig natten til fredag til yderligere 200 kvadratkilometer land og skov.

Ifølge den amerikanske meteorolog Jonathan Belles har ingen skovbrand i Californien nogensinde bredt sig så hurtigt som 'Camp Fire'.

Skovbranden bredte sig til Paradise i Californien den 9. november.
Skovbranden bredte sig til Paradise i Californien den 9. november. Foto: Josh Edelson / Ritzau Scanpix

Paradise blev opslugt af flammerne

Natten til fredag nåede branden byen Paradise, som på kort tid stod i flammer, og indbyggerne flygtede fra skovbranden.

Ligesom i den nærliggende by Concow blev indbyggerne tvunget til at køre gennem brændende skovområder og tæt røg for at undslippe branden.

Man kunne intet se på grund af røg og ild nær Paradise i Californien den 9. november.
Man kunne intet se på grund af røg og ild nær Paradise i Californien den 9. november. Foto: Eric Thayer / Ritzau Scanpix

Til The Weather Channel beretter en indbygger I Paradise, at det værste var, at man intet kunne se.

- Det var bare kulsort, fortalte han I et telefoninterview, hvor han også kunne berette, at mange huse i det område, han boede i, var brændt ned, men han var kommet sikkert ud af byen.

I Paradise kunne nogle af de mere end 4000 brandfolk, der er indsat for at slukke brandene, se forkullede biler i gaderne, mens tusindvis af huse ligeledes var blevet flammernes bytte.

Udbrændte biler i Paradise den 9. november.
Udbrændte biler i Paradise den 9. november. Foto: Josh Edelson / Ritzau Scanpix

Risiko for at branden kan brede sig yderligere

Selv om der i starten af weekenden var aftagende vind, frygter man stadig, at branden kan brede sig yderligere.

Vinden ventes at friske op fra nordøst og øst igen i løbet af søndagen. Med vindstød af kulingstyrke kan skovbrandene brede mod syd langs State Route 99.

Det knastørre vejr og blæsten kan som torsdag og fredag få skovbrandene til at blusse op.