Husejer - så er det nu, du skal ud at kigge huset efter

16x9
Kan der trænge vand ind i fuger og sprækker, risikerer du frostsprængninger i løbet af vinteren. Foto: Andreas Beck / B.T/BM/Scanpix

Hvis du har sprækker i dit hus, vil vandet kunne trænge ind, og så truer frostskaderne inden længe.

Vi er i årets 11. måned, og selvom temperaturerne fortsat er høje for årstiden, er en ting sikker. Vinteren kommer. Er du husejer, er det dermed nu, du skal ud at gå huset efter. Særligt skal du holde øje med, om der er steder, hvor vandet kan trænge ind.

Henrik Bisp, der er byggeteknisk fagekspert hos Bolius, fortæller, at du skal kigge efter alle huller i det, han kalder klimaskærmen - altså de overflader, der skal holde vandet ude og hindre, at det skader huset. Vandet gør i sig selv ikke noget godt for dit hus, og når kulden for alvor sætter ind, kan det forværre skaden kraftigt med en frostsprængning.

- Alt i alt er der masser af steder, man kan gå huset efter, så man er på forkant, inden vejret bliver alt for dårligt, siger Henrik Bisp.

Fuger, sprækker og revner

Grundlæggende skal du tjekke dine mørtelfuger, fuger rundt om vinduer og døre, sprækker i træværket og revner i pudsede og støbte konstruktioner.

Vedligeholdelse af et hus er et bredt område, og der er ting, der skulle have været fikset nu, men produkter som mørtel eller reparationsbeton kan stadig bruges, ligesom en gummifuge rundt om et vindue også kan nås inden vinteren.

- Så længe murerne kan arbejde ude på byggepladserne, gør det sig også gældende, hvis man laver det selv, forklarer Henrik Bisp.

Kulde og fugtighed

Han råder folk til at tjekke de enkelte produkter for de temperaturintervaller, de kan bruges i. Der er også mange produkter, der stiller krav til, hvor vådt underlaget må være.

- Man kan læse under, hvilke forhold producenten garanterer, at deres produkt holder, eller om det for eksempel kræver, at underlaget er knastørt, lyder det fra Henrik Bisp.

Når det drejer sig om produkter til beskyttelse og maling af træværk er løbet ved at være kørt for i år.

- Det er stadig muligt at få lavet det meste udendørsarbejde på huset, men når det drejer sig om maling, skulle det nok have været ordnet nu, slutter Henrik Bisp.