Så du den? Sky af iskrystaller dannede rød morgenparaply over København

16x9
Morgen i Tårnby. Foto: Gitte Kronberg / Seerbillede

Folk stod i dag op til en usædvanligt flot solopgang i landets hovedstad - et kvarter senere var det hele slut.

Et heldigt sammentræf af omstændigheder skabte her til morgen et så imponerende skydække over Københavnsområdet, at TV 2 Vejret har modtaget en hel bunke billeder af morgenhimlen, selvom skyen kun var oplyst et kvarters tid.

Morgenskyen er ikke sjælden i sig selv, men omstændighederne gjorde, at den fremstod usædvanligt flot, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk, der selv så skyen og sikrede sig et billede til sin Instagram-profil, mens skyen stadig stod rødmalet mod himlen.

- Skyen lå i stor højde, og der var ikke nogen skyer øst for den, hvilket gjorde, at Solen kunne skinne ind under og oplyse den nedefra. Samtidig var den af lidt ustabil karakter, hvilket skabte de fine mønstre under skyen. Da Solens første stråler som regel er rødlige, fik skyen ganske kortvarigt de her flotte nuancer, forklarer Thomas Mørk.  

Sky dannet i en jetstrøm

Rent teknisk var det en cirrocumulus-sky i en jetstrøm i otte til ti kilometers højde. Jetstrømmen er et lille bælte, hvor der blæser en meget kraftig vind. I den højde er temperaturen omkring 50 graders frost, og skyen i den højde består derfor af is.

- Der er tale om iskrystaller eller bittesmå snefnug, som er hvidlige og derfor kan få alle farverne fra Solen. Havde den bestået af flydende vanddråber, som skyerne længere nede, ville den ikke have været nær så synlig, siger Thomas Mørk. 

Den røde farver dør, som Solen stiger

Den røde sky var synlig lige før solopgang. Så snart Solen kom lidt længere op på himlen, mistede den sine flotte farver.

- Nede på jorden er der stadig skumringsmørkt, men så snart Solen kommer op, bliver skyen belyst fra siden og oppe fra, og så bliver den hvid, slutter Thomas Mørk.