Vejr

Lavtstående sol blænder trafikanter i myldretiden

På denne årstid sker der flere trafikuheld, fordi solen står lavt på himlen, når vi kører til og fra arbejde.

Selvom mange nyder at få solen at se på denne årstid, så kan dens lys være stærkt generende for bilister i myldretidstrafikken.

Fra solopgang og frem til cirka klokken 9 er solen under 10 grader over horisonten. Det betyder, at kører man mod sydøst, får man solen lige i øjnene. Det kan meget let resultere i trafikuheld.

Når solen er højest på himlen, er den 18 grader over horisonten. Det sker ved middagstid. Herefter bevæger solen sig igen nedad. Omkring klokken 15 er solhøjden igen 10 grader over horisonten, og den følgende halvanden times tid er den blændende sol derfor igen en udfordring for trafikken. Det er lige præcis den tid på dagen, hvor der er flest biler på vejene.

Benyt polaroid-solbriller, og hold god afstand

Karsten Meyland Lemche, der er testkører for FDMs magasin MOTOR, har flere gode råd til kørsel med lav sol.

- Sørg for, at forruden er ren. Almindeligt vinduesrens er udmærket til at rense forruden på indersiden, så udsynet bliver bedre, siger han.

- Det er også en god idé at benytte solbriller. Polaroid-solbriller fjerner effektivt refleksioner fra vejbanen. Solbrillerne er især vigtige, når vejbanen er fugtig, og man bør altid have solbriller liggende i bilen, fortsætter Karsten Meyland Lemche.

- Helt banalt bør man benytte solskærmen. Det er derfor, den er der. Derudover skal man være forudseende i trafikken. Når man kan se vejen drejer mod direkte sol, skal man holde ekstra afstand. Der kommer ofte bratte opbremsninger, slutter Karsten Meyland Lemche.

Dagslængden aftager en halv time om ugen

Dagslængden falder med knap en halv time om ugen i øjeblikket, så snart er problemet med lavtstående sol i myldretiden overstået. Til gengæld går vi ind i en tid, hvor glatføre og hyppig tåge får større og større betydning for trafikken.

Grafikken, der er benyttet i denne artikel, er lavet med udgangspunkt i Slagelse. Dagslængde og solhøjde varierer noget fra nord til syd i Danmark. I Gedser er dagslængden 9 timer og 2 minutter, og solen når 19 grader over horisonten. Dagslængden i Skagen er 24 minutter kortere, og her når solen kun 16 grader over horisonten.