Spektakulær skytype bølgede på efterårshimlen

16x9
Usædvanligt smukke Kelvin-Helmholtz bølger som danner fluctus-skyer over det sydlige Missouri, USA. Foto: Shawn McCauley / NWSAWC TW/Severe Weather Europe/Facebook

En sjælden og meget fotogen skytype blev foreviget over USA for få dage siden.

Man kan ofte få mange fascinerende oplevelser ved at læne hovedet bagover og betragte en smuk himmel med forskellige skyformationer. 

Det var dog en oplevelse udover det sædvanlige, man i forrige uge kunne opleve over det sydlige Missouri i USA, hvor en meget spektakulær skytype førte sig frem på efterårshimlen.

Billedet af de smukke og særprægede skyer er taget af piloten Shawn McCauley, som forevigede det fascinerende syn fra et fly.

Skyldes turbulens og specielle vindforhold

De specielle skyer fremkommer som resultat af specielle vindforhold i atmosfæren. Når man bevæger sig op gennem atmosfæren fra jordoverfladen, blæser vindene langt fra altid med samme retning og styrke.

De skyer, vi er vidne til på billedet ovenfor, skyldes den såkaldte Kelvin-Helmholtz-instabilitet. Den er opkaldt efter to fysikere, som beskrev fænomenet i 1800-tallet. Når to luftlag ligger over hinanden, hvor vinden ændrer styrke over kort afstand, vil de særprægede bølger opstå. 

I tilfældet med Kelvin-Helmholtz-bølger skyldes det, at det øverste luftlag bevæger sig hurtigere end det nederste. På den måde vil toppen af skyerne bevæge sig hurtigere end bunden - fuldstændig på samme måde, som vi oplever bølger bryde ved kysten.

Gustfront med såkaldte 'Kevin-Helmholtz'-bølger, set fra Møn den 10. juni 2017.
Gustfront med såkaldte 'Kevin-Helmholtz'-bølger, set fra Møn den 10. juni 2017. Foto: Camilla Wang / Privatfoto

Denne type bølger opstår ikke helt sjældent i atmosfæren, men før vi kan se dem, kræver det, at der er tilstrækkeligt meget fugt i atmosfæren, til at der kan dannes skyer.

På den måde bliver skyerne et vidnesbyrd om den dynamiske atmosfære, vi befinder os i. Af og til kan skytypen, der benævnes som fluctus-skyer, også ses i Danmark, men det er yderst sjældent at se så smukt og veldefineret et eksempel som det, man kunne se i forrige uge i USA.