Vejr

Sjældent set - høster jordbær i november

Røde jordbær i køkkenhaven i november vækker opsigt.

Vi er inde i efterårets sidste måned, og vi er på den anden side af den første nattefrost. Alligevel var der 1. november friske røde jordbær i haven hos Peter Pedersen i Sønder Dråby på Mors. Og de er dyrket på friland.

Allerede i august begyndte han at gøre planterne vinterklar, hvor han klippede alle aflæggere væk, og så troede han, at det var slut med jordbær for i år.

- De begyndte at blomstre igen sidst i september, og så kom der en portion jordbær mere. Det har jeg aldrig prøvet før, fortæller han.

Frost og bær

Frost er jordbærs fjende, men Peter Pedersen mener heller ikke, at de har haft besøg af nattefrosten i hans have endnu, og det er formentlig også en del af forklaringen på hans novemberhøst.

- Jeg tror, det er på grund af, at vi har haft det så varmt så længe. Jeg har ikke gjort noget særligt i år, siger han.

Peter Pedersen har omkring 30 planter i haven og har haft jordbær i omkring ti år.

Sjældent med modne bær i november

Det er ikke helt usædvanligt, at jordbærplanter blomstrer en ekstra gang, men det er sjældent, at det munder ud i modne jordbær på udendørs planter. Det fortæller Dan Haunstrup Christensen, der er konsulent inden for jordbær og hindbær i Gartnerirådgivningen.

- Det er ikke ukendt, men det er heller ikke normalt, siger han.

Forklaringen på den ekstra høst er den lange varme sommer.

- Det er normalt en reaktion på nogle varme- og kuldeperioder hen over sommeren eller noget stress. Så kan planterne finde på at blomstre helt ekstraordinært hen over efteråret, forklarer Dan Haunstrup Christensen.

Jordbær i drivhus

Der findes gartnere, der dyrker jordbær i drivhus helt frem til en gang i december, og der findes også en sort, der kan blomstre hele året rundt i drivhus, men Peter Pedersens jordbær er en almindelig såkaldt remonterende sort, som normalt ikke giver en ekstra høst i efteråret i en almindelig køkkenhave.

Selvom nogle af blomsterne nu er blomstret af, mener Dan Haunstrup ikke, at det kommer til at gå ud over Peter Pedersens høst til foråret.

- Der er selvfølgelig en vis risiko for, at der er færre blomster, fordi nogle af dem er blomstret, men der skal nok komme blomster nok. Mit bedste gæt er, at han ikke vil kunne mærke det, vurderer Dan Haunstrup Christensen.