Vejr

Regn og vindstød af stormstyrke - sådan rammer kraftigt blæsevejr Danmark fra i nat

Et lavtryk med regn og kraftig vind bevæger sig fra i nat ned over Danmark fra nordvest.

Efter en lang periode med usædvanligt stabilt oktobervejr bliver der nu skruet op for efterårsvejret, når et relativt kraftigt lavtryk skal passere ind over Skandinavien fra vest i løbet af de næste to døgn.

Beauforts vindskala - inddelingen af vindstyrker i Danmark

I Danmark benyttes vindbetegnelser i henhold til den internationale Beaufort-skala.

Orkan: >32,6 m/s
Stærk storm: 28,5-32,6 m/s
Storm: 24,5-28,4 m/s
Stormende kuling: 20,8-24,4 m/s
Hård kuling: 17,2-20,7 m/s
Kuling: 13,9-17,1 m/s
Hård vind: 10,8-13,8 m/s
Frisk vind: 8,0-10,7 m/s
Jævn vind: 5,5-7,9 m/s
Let vind: 3,4-5,4 m/s
Svag vind: 1,6-3,3 m/s
Næsten stille: 0,3-1,5 m/s
Stille: <0,3 m/s

Det kommer til at give regn, men i særdeleshed også en del blæst, hvor vindstødene kan nå stormstyrke.

I første omgang blæser det op i løbet af mandag aften og natten til tirsdag, hvor middelvinden langs den jyske vestkyst kan nå hård kuling.

Det bliver især på strækningen mellem Blåvandshuk og Hirtshals, at vinden forventes at blive mest kraftig. I hele dette område kan vindstødene være af stormstyrke - op til cirka 28 meter per sekund.

Tirsdag morgen breder det kraftige vindfelt sig efterhånden til en større del af landet, så man også over det sydfynske øhav, Smålandsfarvandet samt det sydlige Kattegat i en periode kan få vindstød af stormende kuling eller storm.

Længere inde over land vil vindstødene kunne nå hård eller stormende kuling, og alt andet lige vil det blive markant mere blæsende, end vi har oplevet de seneste knap tre uger.

Hele tirsdagen bliver en blæsende affære, og først i løbet af natten til onsdag aftager vinden for alvor.

Udbredt regn

Udover den kraftige blæst, så vil tirsdagsdøgnet også byde på en del regn. Dagen vil starte med regn over store dele af landet, men i dagens løb klarer det efterhånden op fra vest.

Det betyder dog ikke, at det holder fuldstændig tørt, for på bagsiden af regnvejret vil der strømme en del byger ind over Danmark fra Nordsøen.

Senest et kraftigt blæsevejr ramte Danmark, var 3. oktober, hvor der blev målt middelvind af stormende kuling og vindstød af stærk stormstyrke.