Vejr

Nye satellitbilleder viser, hvordan orkanen Michael mørklagde dele af USA og gjorde by til ny Ground Zero

Orkanens øje bevægede sig lige hen over en badeby i Florida og fortsatte 300 kilometer ind over land, før den blev nedgraderet til en tropisk storm.

Da den tropiske orkan Michael 10. oktober ramte USA som en kategori-4 orkan, trak den de efterfølgende timer et spor af ødelæggelse efter sig.

Udover nye billeder fra den kyststrækning i Florida, orkanen ramte først, viser nye satellitbilleder taget om natten, hvorledes et spor af mørke lagde sig i kølvandet på den voldsomme tropiske orkan.

Mindst 2,5 millioner husstande i staterne Florida, Georgia og Alabama var i døgnet efter orkanen uden strøm, efter elmaster var blæst omkuld eller knækket.

På satellitbilleder fra Suomi NPP-satellitten frigivet af NASA kan man se det spor af mørke, Michael trak efter sig.

Lys over det sydøstlige USA natten til den 6. oktober
Lys over det sydøstlige USA natten til den 12. oktober

Før og efter-billeder: Satellitbillede taget om natten, hvor naturligt lys på landjorden ses. Billederne er taget henover den sydøstlige del af USA henholdsvis 6. oktober og 12. oktober - to døgn efter orkanen ramte land.

Orkanen ramte ikke kun kystområderne, men fortsatte langt op til Georgia.

På sin vej fra golfkysten i Florida op mod nord mistede orkanen Michael kun langsomt sin kraft. Da den nåede grænsen til Georgia var den stadig en kategori-3 orkan, og først efter at have bevæget sig næsten 300 kilometer over land havde den mistet så meget af sin kraft, at den var nedgraderet til en tropisk storm.

Det er ikke set siden orkanen Kate i 1985, at en tropisk orkan har bevæget sig så langt over land, som orkanen Michael gjorde.

På før og efter-billederne ovenfor er det især byerne Tallahassee og Panama City i Florida, der blev mørklagte under orkanen Michael.

Det næste sæt af satellitbilleder er fra kystbyen Panama City i Florida, få kilometer fra hvor orkanenes øje ramte land.

Her har videnskabsfolk fra NASA's Goddard Spaceflight center filtreret alt diffust lys væk - og sågar tynde skyer - så kun lys genereret af elektricitet ses på billederne.

Lys om natten i Panama City i Florida den 6. oktober 2018.
Lys om natten i Panama City i Florida den 12. oktober 2018.

Før og efter-billeder: Lys frembragt ved elektricitet natten til 6. oktober og 12. oktober.

Mere end 35.000 personer fra 27 stater og Canada med erfaring fra elbranchen hjalp med på få dage at få genetableret en stor del af elnettet. Allerede den 15. oktober havde to millioner husstande fået strømmen tilbage - så 'kun' omkring 240.000, hovedsageligt i Florida, stadig var uden strøm.

Mens flere millioner amerikanere mistede strømmen, var der lidt over tusind mennesker, der stort set mistede alt, hvad de ejede. Det var dem, der boede i den ellers mondæne badeby Mexico Beach.

Det var her, den tropiske orkan Michael gik i land.

Satellitbillede af orkanen Michael, da den ramte Florida den 10. oktober 2018.

På sin vej frem mod Floridas kyst fortsatte Michael med at tage til i styrke, og orkanens øje var allermest udviklet, da den ramte land.

Det gjorde den klokken 19.30 dansk tid 10. oktober som en kategori-4 orkan, der blot manglede en m/s i vindhastighed for at være en kategori-5 orkan.

Satellitbillede af orkanen Michael den 10. oktober kl. 19. Orkanens øje ligger lige hen over Mexico Beach.

Orkanen var enorm. I en afstand af mere end 200 kilometer fra orkanens øje blæste der hård kuling, mens der blæste middelvinde af orkanstyrke 60 kilometer fra orkanens øje. 

Det værste sted i en orkan er øjemuren, som omkranser orkanens øje. Øjet havde en diameter på 30 kilometer, og rundt om det blæste de kraftigste vinde i orkanen Michael, som var middelvinde på 70 meter per sekund og vindstød på mere end 80 meter per sekund. 

Til sammenligning ramte et vindstød under orkanen Allan i 2013 ved Kegnæs i Danmark med 53 meter per sekund, og på Rømø blev der under decemberorkanen i 1999 målt 51 meter per sekund. 

I den ydre del af øjemuren måltes ved Tyndall Airforce Base vindstød på 58 meter sekund. Det samme blev målt i Panama City.

Mexico Beach før orkanen Michael
Mexico Beach efter orkanen Michael.

Mexico Beach før og efter orkanen Michael

I Mexico Beach ramte øjemuren to gange med altødelæggende vindstød og en nær tre meter høj flodbølge, som væltede ind over den i forvejen lavtliggende kyststrækning.

Kombinationen af flodbølgen og vindstødene betød, at den to kilometer lange kyststrækning i Mexico Beach blev forvandlet til det, der sammenlignes med en ny Ground Zero.

Stranden i Mexico Beach før orkanen Michael.
Stranden i Mexico Beach efter orkanen Michael.

Mexico Beach før og efter orkanen Michael

I alt var der, før orkanen ramte, 440 bygninger, og ifølge New York Times tog vand og vind de 237 fuldstændigt, mens 99 bygninger blev svært beskadiget.    

Mexico Beach var efter orkanen forvandlet til ukendelighed, og den flere hundrede meter lange bro, der gik ud i vandet midt i byen forsvandt helt og aldeles.

De vindhastigheder, der ramte Mexico Beach, er de højeste i USA, siden kategori-5 orkanen Andrew ramte Florida i 1992.

Mexico Beach efter orkanen Michael.
Mexico Beach efter orkanen Michael.
Mexico Beach efter orkanen Michael.
Mexico Beach efter orkanen Michael.
Mexico Beach efter orkanen Michael.
Mexico Beach efter orkanen Michael.