Ekstremt halvÄr: Her er ti nye danske vejrrekorder

Siden maj har vejret skrevet historie ti gange siden mÄlingerne begyndte.

Det er formentlig de fÊrreste danskere, der er i tvivl om, at vejret det seneste halve Är har budt pÄ varme og solskin, som sjÊldent er set fÞr. Men de tÞrre tal afslÞrer, at der allerede er sat mindst ti nye danske vejrrekorder - alene siden maj - og altsÄ pÄ blot fem mÄneder.

Alle rekorderne hĂžrer enten til den varme side - eller til nye ekstremer hvad angĂ„r mĂŠngden af solskin. 

Vi ser her nÊrmere pÄ ti af de rekorder, der er sat siden maj, i kronologisk rÊkkefÞlge. Kan du huske dem?

1 og 2: Varmeste maj i dansk vejrhistorie - og 15 sommerdage

Den varme rejse begynder allerede inden kalenderen viser sommer. Efter en ustadig og kÞlig 1. maj, hvor tilskuerne til fÊllesarrangementer i blandt andet FÊlledparken i KÞbenhavn mÄtte skutte sig i kulden, begyndte vejret at stabilisere sig.

Med masser af varme blev det allerede i midten af maj klart, at mÄneden var pÄ vej til at blive den varmeste af sin slags siden 1874, hvor de landsdÊkkende temperaturmÄlingerne begyndte. Den tidligere rekord pÄ 13,8 grader var helt tilbage fra 1889 og virkede nÊrmest som en umulig rekord at overgÄ.

SÄdan skulle det dog ikke blive - og da maj 2018 var slut, viste tallene at middeltemperaturen for maj nÄede utrolige 15,0 grader. Det er en uhÞrt hÞj overskridelse af en tidligere rekord - isÊr fordi den havde stÄet urÞrt i 129 Är.

Allerede i maj mÄtte markerne vandes - mÄneden blev bÄde rekordvarm- og solrig.
Allerede i maj mÄtte markerne vandes - mÄneden blev bÄde rekordvarm- og solrig. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Herunder gemmer der sig flere brandvarme tal. Blandt andet bÞd 15 af majs 31 dage pÄ sommerdage, hvor temperaturen nÄede over 25 grader. Det er helt ekstremt - og aldrig sket fÞr. Derudover oplevede kÞbenhavnerne den varmeste majdag i 217 Är, da temperaturen den 30. maj nÄede 29,3 grader pÄ Frederiksberg.

3 og 4: Solrigeste maj - og mÄned - overhovedet

Ikke nok med at maj gav os ny varmerekord - solen skinnede ogsÄ som aldrig fÞr mÄlt. Med utrolige 363 timers solskin blev maj ikke blot den solrigeste af sin slags - men ogsÄ den solrigeste mÄned der er mÄlt i dansk vejrhistorie.

MÄlinger af solskinstimer begyndte i 1920, og maj overgik sin egen rekord pÄ 347 timer sat tilbage i 2008.

363 timers solskin fordelt pÄ 31 dage svarer til 11 timer og 42 minutters solskin hver dag i mÄneden.

5 og 6: Varmeste og mest solrige sommer mÄlt

Hvis man frygtede, at kvoten af smukt sommervejr var opbrugt efter den ekstreme maj, mÄtte man tro om. I juni og i sÊrdeleshed juli skinnede solen i enorme mÊngder, og selvom august pÄ mange mÄder endte med at byde pÄ mere 'normalt' sommervejr, skrev sommeren 2018 sig i hÞj grad ind i vejrhistorien.

Med en gennemsnitstemperatur for de tre sommermÄneder pÄ 17,7 grader blev det en tangering af alletiders varmeste sommer i 1997. Derudover skinnede solen samlet set 802 timer i lÞbet af kalendersommeren, hvilket overgÄr den gamle rekord pÄ 770 timer fra 1947 med 4,2 procent.

Sommeren 2018 blev bÄde den solrigeste der er mÄlt - og det blev til en tangering af varmerekorden. Dermed er der ikke nogen sommer der har vÊret varmere end i Är.
Sommeren 2018 blev bÄde den solrigeste der er mÄlt - og det blev til en tangering af varmerekorden. Dermed er der ikke nogen sommer der har vÊret varmere end i Är. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Herunder hÞrer endnu en selvstÊndig rekord: Juli blev den solrigeste af sin slags nogensinde med 339 timers solskin. Det er 18 timer mere end juli 2006, som bÞd pÄ 321 timers solskin.

7: Varmeste badevand mÄlt i Danmark

Den ekstreme sommer gav sig ogsÄ udslag i ualmindeligt varmt langs de danske kyster. Siden 1996 har TV 2 VEJRETS' Badevandspatrulje mÄlt havtemperaturen ved adskillige danske strande, og ogsÄ her blev det til en ny rekord.

Den 25. juli blev vandtemperaturen ved Hestehovedet pÄ Lolland mÄlt til hele 28 graders varme. Ikke nok med én dag, men i hele tre dage i trÊk nÄede temperaturen det nye rekordniveau. Sidenhen blev der mÄlt en tilsvarende hÞj temperatur ved Bandholm pÄ Lolland.

8 og 9: Seneste og lÊngste lÞvfaldssommer

Da sommeren gik pÄ hÊld, og kalenderen viste efterÄr, fortsatte vejret i perioder med at give sommerfornemmelser. Selvom september sluttede af med halvkÞligt vejr og to nÊtter med nattefrost, sÄ begyndte varmen at tage revanche i lÞbet af oktober.

LĂžvfaldssommer over Danmark den 11. oktober 2018.
LĂžvfaldssommer over Danmark den 11. oktober 2018. Foto: Michael Bernstorff / Seerfoto

Varm luft strÞmmede efterhÄnden op mod Danmark fra syd og sydÞst, og prognoserne viste at vi meget vel kunne stÄ overfor den seneste lÞvfaldssommer nogensinde mÄlt her til lands.

Fra den 11. og - i skrivende stund - til og med den 16. oktober, nÄede temperaturen hver dag over 20 grader. Den tidligere rekord for seneste lÞvfaldssommer er 97 Är gammel, hvor temperaturen fra den 10. til 12. oktober nÄede 20 grader.

Derudover er aldrig registreret sÄ lang en lÞvfaldssommer i oktober, som den vi oplever netop nu.

10: HÞjeste temperatur sÄ sent pÄ Äret

Den varmeste dag under den igangvĂŠrende lĂžvfaldssommer blev ikke bare 'lun', men meget varm.

LÞrdag den 13. oktober - en dag med dagslÊngde svarende til den 28. februar - steg temperaturen i Store Jyndevad ved den dansk-tyske grÊnse til hele 24,3 graders varme. Det er ikke bare den nÊsthÞjeste temperatur mÄlt i oktober siden 1874, men ogsÄ den hÞjeste temperatur mÄlt sÄ sent pÄ Äret i Danmark.

Dermed blev 'rekorden' fra 16. oktober 1949 pÄ 23,5 grader overgÄet.

I mange af vores nabolande blev der ligeledes sat nye standarder for hvor varmt det kan blive i oktober.

.. og det er ikke engang hele historien..

For derudover er der alle 'lige ved og nÊsten'-rekorderne, som det seneste halve Är har budt pÄ.

Med 73 sommerdage var vi snublende tÊt pÄ rekorden fra sommeren 1947, hvoraf den fÞrste kom som den tidligste i 64 Är, den 19. april. Derudover havde vi hele 18 tropenÊtter, hvor temperaturen forblev over 20 grader om natten. Det er det tredjehÞjeste antal der er mÄlt herhjemme og det hÞjeste i 21 Är.

Vi fik 18 tropenĂŠtter i Ă„r - og to gange blev det en tangering af nĂŠstvarmeste nat herhjemme.
Vi fik 18 tropenĂŠtter i Ă„r - og to gange blev det en tangering af nĂŠstvarmeste nat herhjemme. Foto: Anja Bundgaard / Seerfoto

Desuden fik vi to gange den nÊstvarmeste tropenat med 22,9 graders varme som laveste temperatur, og den 25. juli blev der med 33,1 grader mÄlt den hÞjeste temperatur i KÞbenhavn i 43 Är.

Et udbredt regnvejr den 28. juli var eneste Ärsag til at juli ikke ogsÄ endte med at blive rekordtÞr.

Hermed slutter den forelÞbige historie om et ekstremt vejrÄr - der mÄske kan nÄ at kaste endnu en rekord af sig. Det er sandsynligt, at 2018 ender med at blive det solrigeste Är mÄlt herhjemme - der mangler blot 106 timer i resten af oktober, november og december, fÞr rekorden pÄ 1878 solskinstimer fra 1947 bliver overgÄet.