Rekordvarme i Sverige og Finland

16x9
Ekstrem oktobervarme har også ramt Sverige - 20 steder er der sat nye varmerekorder for oktober. Her er det Vasaparken i Norrköping den 14. oktober 2018. Foto: Sverker Hellström / SMHI

Ikke kun i Danmark er vejret varmere end normalt. I samtlige af vores nabolande skrives der vejrhistorie i disse dage.

Ekstrem oktobervarme har strammet grebet om store dele af Nordeuropa og Skandinavien - og det er ingenlunde kun i Danmark, at der i øjeblikket opleves rekordvarmt vejr.

Lørdag blev der sat adskillige nye varmerekorder i Tyskland - og i resten af weekenden blev der sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i oktober flere steder i Skandinavien.

Varmerekorder i både Sverige og Finland

Hvor ekstrem oktobervarmen er i hele Skandinavien, understreger de gamle målinger, man har foretaget af temperatur i både Sverige og Finland.

Hos vores svenske naboer blev der hele 20 forskellige steder sat nye varmerekorder i weekendens løb. 

Især i det nordlige Sverige blev varmen så ekstrem, at der aldrig i målingernes historie - som visse steder strækker sig tilbage til 1859 - er målt så ekstrem varme i oktober.

I Gunnarn blev der søndag målt 20,9 grader - og den tidligere rekord fra 2005 på 16,3 grader blev altså slået med hele 4,6 grader.

Derudover blev der også sat ny varmerekord i Göteborg, da termometret viste 21,3 graders varme. Den gamle rekord helt tilbage fra 1874 blev altså slået med en halv grad.

Højeste temperatur overhovedet i Sverige blev 24,0 grader i Målilla i Småland, og indtager en delt andenplads over varmeste oktoberdage i den svenske meteorologiske historie.

Sidst men ikke mindst oversteg temperaturen for første gang finsk vejrhistorie med 20 grader i oktober, da der ved målestationen i Kruunupyy Lentoasema blev målt hele 20,9 graders varme. Den tidligere oktobervarmerekord i Finland lød på 19,4 grader målt i Helsinki i 1985.

Norge snublende tæt på varmerekord

De højeste temperaturer i Skandinavien blev målt i Norge, hvor der både lørdag og søndag blev registreret hele 25,5 grader i henholdsvis Tafjord og Surnadal. 

Det er kun 0,1 grader lavere end den absolutte varmerekord for oktober i Norge som helhed. Den blev sat den 11. oktober 2005 i Molde.

De ekstreme temperaturer i Norge har været medvirkende til at give store oversvømmelser flere steder i landet.