Vejr

Egeskov Slot dyrker årets gang - helt bogstaveligt

TV 2 Vejret går tur med Egeskovs gartner i slottets årstidshaver.

I parken til Egeskov Slot kan man gå et helt år - eller næsten. I 2015 blev slottets runde labyrint erstattet med en serie af haver med hver sit årstidstema, og dermed kan man nu gå året rundt. Haverne hedder samlet Livets Have, og TV 2 Vejret har gået en tur med Egeskovs slotsgartner, Peter Bonde Poulsen.

- Man skulle ikke være i tvivl om, at det her var foråret med lyse farver og blå, som illustrerer himlen, fortæller gartneren om forårshaven.

Sanser og årstider

Haverne skal hensætte gæsterne i henholdsvis forårs-, sommer-, efterår- og vinterstemning ved at påvirke gæsterne med indtryk rettet mod de fem sanser.

I sommerhaven bliver indtrykkene mere voldsomme, og så kommer smagssansen også i spil.

- Det er kraftigere farver. Det er solens farver, og så en meget vigtig ting, som vi har tænkt med den her have. Det er er smagen og de spiselige ting. Vi har bladbeder og masser af frugt herinde, forklarer Peter Bonde Poulsen.

- Når tingene er modne på det her sted, så er de væk, fordi vores gæster har gået og smagt på tingene.

Hvislende græsser

I efteråret skal den store slotsparks gæster kunne mærke duften og føle vinden. Derfor er der plantet mandshøje græsser, som hvisler, når vinden leger med dem.

- Efteråret er vindene og stormenes tid, det kan man høre, siger gartneren og kører hånden gennem græsserne.

Livets have er udviklet af Peter Bonde Poulsen og greve Michael Ahlefeldt og anlagt af slottes egne gartnere. Temaet i vinterhaven er holdt meget i hvidt.

Hvid vinter

- Der her del af haven er så tydelig som årstid, at man ikke er i tvivl. Haven er bygget op med hvide blomster og masser af græsser, som illustrerer rimfrost, siger Peter Bonde Poulsen, og så er der også tænkt på følesansen.

- Hvis man går tur her, kan man mærke stikkende ting, bløde blade og forskellige bladformer, slutter han.

Og selvom Livets Have betød døden for Piet Heins gamle labyrint, er der stadig spor af den gamle multikunstner. I midten af haven troner Piet Heins snoede solur.