Vejr

Ekstrem oktobervarme slår rekorder på stribe i Tyskland

Mange steder i Tyskland blev der lørdag sat nye grænser for, hvor varmt det kan blive i oktober.

Mens vi herhjemme i Danmark kunne bryste os af at have oplevet den næstvarmeste oktoberdag i dansk vejrhistorie - samt den varmeste dag så sent på året - var oktobervarmen endnu mere ekstrem hos vores sydlige naboer i Tyskland.

Bag om vejret: Løvfaldssommer

Løvfaldssommer er det ord vi på TV 2 VEJRET anvender om en sommerlig periode i efteråret.

Definitionen er, at vi har løvfaldssommer, når der efter efterårsjævndøgn optræder tre på hinanden følgende døgn med dagtemperaturer på 20 grader eller derover.

Læs mere om løvfaldssommer

Her blev der lørdag sat nye varmerekorder i så stor stil, at alle rekorderne ikke kan nævnes her. Ikke nok med at det blev den varmeste dag så sent i oktober i store dele af Tyskland, adskillige steder blev der også sat nye varmerekorder for oktober måned som helhed - den 13. oktober.

Rekorder overskredet med adskillige grader

For at understrege hvor ekstrem oktobervarmen var lørdag, var det ikke kun med et mulehår at de gamle rekorder blev slået.

Flere steder blev tidligere oktoberrekorder overgået med flere grader - noget der er helt uhørt i rekordsammenhænge.

I Slesvig - blot 34 kilometer syd for den dansk-tyske grænse - oplevede man med 25,1 grader en regulær sommerdag, og den tidligere oktoberrekord på 23,9 grader sat den 12. oktober 1978 blev slået med stor afstand.

Endnu mere ekstrem var rekordoverskrivelsen ved Leuchtturm-Kiel - en station lidt ude i Østersøen ud for den nordtyske kyst. Her blev den tidligere oktoberrekord på 22,5 grader fra 1978 slået med hele 3,1 grader, da der lørdag eftermiddag blev målt utrolige 25,6 graders varme.

Tyske meteorologer: Vanvittigt

Også i Hamborg oplevede indbyggerne oktobervarme, som aldrig før er målt i byens meteorologiske historie.

I byens lufthavn blev der målt 27,1 graders varme. Derfor blev den tidligere rekord fra 1. oktober 2011 på 26,1 grader slået eftertrykkeligt.

Oktobervarmen var så ekstrem, at de tyske meteorologer betegnede varmen som ”vanvittig” - især datoen taget i betragtning.

Højeste temperatur i Tyskland lørdag blev hele 28,6 grader i Tönisvorst. Her blev det også til ny rekord for oktober overhovedet. Den tidligere for byen lød på 27,5 grader sat den 4. oktober 1983.