Vejr

Stod i orkanens øje – og filmede øjets væg nedefra

Stefan Melendez oplevede øjet på den tredje mest intense orkan i USA’s historie.

Et af de roligste steder, man kan opholde sig, er også det mest skræmmende. Orkanens øje. Her står man omgivet af det voldsomste vejr på jorden, men i relativt stille vejr med frit udsyn til himlen. Ude i horisonten tårner øjets vægge sig op 360 grader rundt i flere kilometers højde.

Og man ved, at det bare er et spørgsmål om tid, før de altødelæggende vægge bevæger sig hen over stedet, man står.

Lagde øjet på nettet

Det oplevede Stefan Melendez i Panama City i Florida. Han filmede fænomenet og lagde det på Youtube og Facebook. På videoen filmer han væggen, mens han kommenterer den.

- Det er øjets væg. Man kan se solen og den blå himmel, fortæller han og filosoferer over, om andre før ham har filmet på den måde før.

Senere har han skrevet på Facebook, at han er ok, men ”færdig med at jage orkaner det næste stykke tid”.  

En tropisk orkan dækker et enormt område, men det er i øjets vægge, at vinden er allerkraftigst. Det er her, meteorologerne måler middelvinden og de stærkeste vindstød.

Tredjekraftigste orkan i USA nogensinde

Da orkanen Michael i aftes gik i land i Florida, var middelvinden hele 67 meter i sekundet, svarende til 241 kilometer i timen, og enkelte vindstød kom op på 277 kilometer i timen.

Det gjorde Michael til den kraftigste orkan, der nogensinde har ramt det nordvestlige Florida, og den tredje mest intense målt på lufttryk til at ramme USA nogensinde. Målt på vindstød har kun tre andre orkaner i USA været kraftigere. 

Har tabt meget af pusten

Da Michael gik i land, var den på grænsen til den højeste kategori 5. Den nåede dog aldrig højere end en kategori 4, og efter den er gået hen over land, er den nu reduceret til en tropisk storm.

To personer er omkommet i USA på grund af Michael. Begge blev dræbt, da træer væltede om i de huse, de befandt sig i. De omkomne er en mand og et barn.