Vejr

Orkanen Michael ramte USA som en af de mest voldsomme i vejrhistorien

Den var kun to kilometer i timen fra at være en kategori 5-orkan. Kun få orkaner har ramt USA voldsommere.

Da den tropiske orkan Michael torsdag aften klokken 19.30 dansk tid ramte kysten ved Mexico Beach i den amerikanske stat Florida, var det som en af de kraftigste tropiske orkaner, der nogensinde har ramt USA.

Ved Tyndall Air Force Base i Florida, som blev ramt af orkanens voldsomme øjemur, blev der i et vindstød målt 58 meter per sekund, der svarer til 210 kilometer i timen, inden vindmåleren blæste omkuld.

Man har derfor kun de estimerede tal fra National Hurricane Center, der viser, at Michael gik i land som en kategori 4-orkan med middelvinde på 250 kilometer i timen, mens lufttrykket i orkanens imponerende øje var nede på 919 hektopascal.

Under decemberorkanen i Danmark i 1999 nåede lufttrykket til sammenligning 952 hektopascal, mens de kraftigste vindstød under orkanen Allan kom op på 190 kilometer i timen.

Med sine 250 kilometer i timen var Michael blot to kilometer i timen fra at have været en kategori 5-orkan.

Tredje mest intense orkan

Intensiteten i en orkan opgøres af amerikanerene ofte med udgangspunkt i lufttrykket, og her blev orkanen Michael med sine 919 hectopascal den tredje mest intense orkan, der har ramt USA.

Den overgås i intensitet kun af Labor Day-orkanen i 1935 og Camille, der ramte USA i 1969.

Mest voldsomme orkan i 26 år

Hvis man sammenligner Michael med andre orkaner målt på kategori og vindhastigheder, blæser den direkte ind på en fjerdeplads over voldsomme orkaner, der har ramt USA.

Kun de tre kategori 5-orkaner, Labor Day-orkanen i 1935, Camille i 1969 og Andrew i 1992, overgår Michael, som dermed er den mest voldsomme kategori-4 orkan, der har ramt USA.

Michael er således også den værste orkan, der har ramt USA siden kategori 5-orkanen Andrew i 1992.

Slog en række rekorder

Dertil kommer en række kuriøse rekorder, som alle sætter orkanen i relief.

Michael var den mest voldsomme orkan, der har ramt den nordvestlige del af Florida, der betegnes som Florida Panhandle, siden registreringerne af tropiske orkaner begyndte i 1885.

Også i Georgia satte Michael ny rekord, da den på sin vej over Florida kun havde tabt så meget af pusten, at den ved statsgrænsen til Georgia stadig var en kategori 3-orkan.

Det er den mest voldsomme orkan, der har ramt Georgia siden 1898.

Orkanen Michael var en usædvanligt sen tropisk orkan og den mest voldsomme, der nogensinde har ramt USA i oktober måned eller senere.  

Usædvanligt varmt havvand gav voldsom udvikling

En af hovedårsagerne til at Michael udviklede sig så voldsomt var det meget varme havvand, som den bevægede sig hen over lige indtil den ramte Floridas kyst.

Vandet var op til 29 grader varmt ned til en relativt stor dybde hen over Den Mexicanske Golf og hele vejen frem til den amerikanske golfkyst.

Det er usædvanligt for oktober måned, hvor flere kuldefrembrud fra nord ofte har blæst det meget varme vejr væk fra kysten.

Florida har i år haft den varmeste september gennem tiderne, og både hav- og lufttemperaturerne har været usædvanligt høje i de seneste uger.

Udviklede sig hurtigt hen over Den Mexicanske Golf

Den senere voldsomme tropiske orkan blev 2. oktober første gang spottet af National Hurricane center som en samling af tordenbyger ud for Nicaraguas kyst. 

Orkanen Michael ramt onsdag aften USA. Video: Anders Brandt

7. oktober udviklede tordenbygerne sig til et tropisk lavtryk, og om aftenen samme dag fik Michael ud for den mexicanske halvø Yucatan sit navn, da den blev opgraderet til en tropisk storm.

Herefter gik det stærkt. 

8. oktober var Michael en tropisk orkan, og om aftenen 9. oktober var Michael lige nord for Cuba en kategori 3-orkan.

Michael fortsatte med at intensiveres, indtil den om aftenen 10. oktober som en kategori 4-orkan ramte land ved Mexico Beach i Florida.