Vejr

Orkanen Michael rammer Florida senere i dag - kraftigere end forventet

Michael set fra satellit den 9. oktober 2018. Onsdag eftermiddag lokal tid rammer den Florida Panhandle, som den potentielt kraftigste nogensinde. Noaa / Handout / Ritzau Scanpix

Michael kan blive den kraftigste orkan, der nogensinde har ramt det nordvestlige Florida.

Indbyggerne i den nordvestlige del af Florida - et område kendt som 'The Florida Panhandle' - må netop nu forberede sig på et snarligt møde med den tropiske orkan Michael. En orkan, som kan ende med at blive den kraftigste, der nogensinde har ramt den del af delstaten.

Tropiske orkaner

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Michael har på få dage samlet styrke over den Mexicanske Golf og er onsdag morgen dansk tid en kraftig kategori-4 orkan med middelvinde på 57 meter per sekund og vindstød på hele 69 meter per sekund.

På sin vej mod nordnordøst har Michael allerede ramt Cuba, hvor den har skabt store oversvømmelser.

Kan ramme med mere end 250 kilometer i timen 

Michael har det seneste døgn udviklet sig kraftigere end forventet over det meget varme havvand og er på vej mod den nordvestlige del af Florida som en kategori-4 orkan.

Prognoserne viser, at Michael onsdag aften dansk tid kan ramme med middelvinde på 59-60 meter per sekund, og med vindstød som kan nå op over 70 meter per sekund, eller det der svarer til mere end 250 kilometer i timen.

Myndighederne i Crawfordville, Florida, begyndte allerede tirsdag at slukke for strømmen mange steder i området inden orkanen Michael rammer.

Den amerikanske orkan-vejrhistorie går tilbage til 1851, og i de 167 år, der er gået siden da, har ingen tropisk orkan ramt The Florida Panhandle med mere end kategori-3 styrke. Senest, dét skete var i 2005, da orkanen Dennis ramte det nordvestlige Florida.

Orkanen Michael rammer Floridas kyst tirsdag aften dansk tid, som en kategori-4 orkan. Derudover vil vandstanden stige hele fire meter.

Med andre ord kan indbyggerne i de berørte områder meget vel stå overfor den kraftigste orkan, der har ramt området i amerikansk historie.

Fire meter stormflod og 300 millimeter regn

Udover den meget kraftige vind, så rammer Michael kysten med en op til fire meter høj stormflod, som er dannet af den kraftige vind, der blæser ind mod kysten. Samtidigt 'suger' det lave tryk i orkanens midte vandoverfladen op.

Når Michael passerer land, kan der desuden falde op mod 300 millimeter vand, eller hvad der svarer til 300 liter per kvadratmeter.

I modsætning til orkanen Florence, som ramte North Carolina i midten af september, så bevæger Michael sig langt hurtigere, og derfor når der ikke at falde ligeså store mængder regn, som tilfældet var det med Florence.