Vejr

Ikke kun i Danmark - usædvanlig varme rammer store dele af Europa

Solens højde på himlen svarer til begyndelsen af marts, men alligevel har man udsigt til 20 til 25 grader i store dele af Europa.

I de kommende dage vil vi opleve, at det bliver så lunt, som var det sensommer herhjemme. Og det er trods en sol, der nu står ligeså lavt på himlen som i begyndelsen af marts.

Det er ikke kun i Danmark, at vejret viser sig fra sin bedste side. Vi kan nyde varmen sammen med både Frankrig, Holland, Belgien og Tyskland.

Der kan meget vel blive tale om en decideret løvfaldssommer herhjemme, når temperaturen tre dage i træk eller mere kan ligge på 20 grader eller derover.

Vi kan således sagtens lade den kortærmede trøje ligge fremme i klædeskabet og finde solbrillerne frem.

Markant varmere end normalt

Varmen, som allerede i dag er på vej mod Danmark, vil dække hele området fra Frankrig og op over Holland, Belgien og Tyskland til Danmark og Sydsverige.

I både Paris, Frankfurt og Amsterdam har man udsigt til temperaturer omkring 25 grader lørdag, når varmen sandsynligvis kulminerer. I Berlin vil man, som i det sydlige Danmark, kunne få omkring 22 grader, og alle steder er det langt over den forventelige temperatur på denne tid af året.

I Paris oplever man normalt omkring 16 grader i midten af oktober, mens det gennemsnitlige niveau er omkring 15 grader i Frankfurt og Amsterdam.

Herhjemme ligger vi almindeligvis på 12 grader midt på eftermiddagen, når det er varmest.

I hele strøget fra Frankrig og op til Danmark vil man således i de kommende dage opleve temperaturer, som er otte til ti grader varmere end normalt for årstiden. Og det er en usædvanlig stor afvigelse.

Kan blive den seneste løvfaldssommer i dansk vejrhistorie

Varmen herhjemme begynder allerede i dag, hvor man kan mærke, at luften begynder at føles smålun, og i morgen kan vi lokalt nå 20 grader. Torsdag, fredag og lørdag er det meget sandsynligt, at vi når 20 grader eller mere flere steder i landet.

Løvfaldssommer forekommer kun i Danmark med flere års mellemrum.

Senest der var løvfaldssommer her i landet, var fra 22. til 25. september 2016, mens vi i 2011 havde en sen løvfaldssommer fra 30. september til 2. oktober.

Den senest dokumenterede løvfaldssommer med temperaturer på 20 grader eller derover tre dage i træk var fra 9. til 11. oktober i 1949.