TV 2-vejrvært fanger den perfekte bølge

Vejrets Ellen Nybo Hansson er taget til Klitmøller for at lære at surfe på bølgen blå.

Den klassiske form for surf uden sejl forbinder de fleste med Stillehavsbølger, Californien og Beach Boys, men vi har også et lille mekka for wave surfing i Danmark.

Selvom der er koldt, tager det ikke lysten fra surferne i Klitmøller. De har omfavnet temperaturen og givet den nordjyske vesterhavsby tilnavnet Cold Hawaii. TV 2 Vejrets Ellen Nybo Hansson er taget til Klitmøller for at prøve lykken på de våde brædder.

- Klitmøller kan levere nogle fantastiske bølger og nogle fantastiske forhold til at surfe, vindsurfe og kitesurfe, fortæller Rasmus Fejeskov fra Westwind i Klitmøller. Han har surfet i 30 år, og i 1999 tog han konsekvensen og flyttede til Klitmøller. Nu skal han lære vejrværten at holde balancen på bølgerne.

Trygt sted at surfe

- Klitmøller består af en bugt, og med den lidt kraftige sydvestenvind, vi har i dag, er der pålandsvind på den anden side af bugten, mens der her er svag fralandsvind. Det giver et trygt hjørne, vi kan ligge i uden at drive væk. Det er helt perfekt til surfskole, siger Rasmus Fejeskov.

Så heldigvis for Ellen Nybo Hansson har Klitmøller netop denne dag de perfekte forhold til en debuterende bølgesurfer. Da hun spørger, om der ikke er brug for lidt større bølger, lyder svaret prompte fra instruktøren.

- Det er rigeligt, og det finder du også ud af, når du kommer ud i bølgerne.

Fang bølgen og hop

Rasmus Fejeskov lærer Ellen Nybo Hansson at ligge helt lige på brættet med armene ud til siden og padle skiftevis. Når så bølgen nærmer sig, skal farten sættes op. Padle, padle, padle. Og så, hopsa. Op på brættet i den klassiske positur med numsen bagud til siden, knæene bøjet og en arm frem og en bagud.

Efter mange fald fra brættet, lykkes det vejrværten at finde formen og besejre bølgerne. Efterfølgende giver instruktøren den stolte elev en "stor otter på ti-skalaen".

- Det er en rigtig svær sport, selvom det umiddelbart ser meget simpelt ud, siger han.  

Lever med vejret

TV 2 Vejret aflægger besøg hos surferne, fordi de lever med vejret helt inde på livet. Er der bølger, skal der surfes. Rasmus Fejeskov holder altid et godt øje med lavtryk:

- Vi kigger efter lavtryk. Lavtryk er lig med vind, og vind er lig med bølger, og så er vi glade.

Som surfer forsøger han at læse vandet på samme måde, som fiskerne har gjort det i århundreder. Når han skal kigge på vandet, er det bølgernes længde, han ser efter.

- En perfekt bølge har en lang væg. Det vil sige, at den har noget, man kan surfe henad, fortæller han.

Bedre end Hawaii

Med et smil slutter han dagen af med at sende en stikpille tværs gennem Jorden til det varme surferparadis i Stillehavet. Klitmøller er nemlig det bedste surfspot, mener han.

- Mellem os to er det bedre end Hawaii, griner han.