Vejr

Det sydlige Italien ramt af voldsomme oversvømmelser

Oversvømmelser i Palermo på Sicilien den 5. oktober 2018. Screendump /  Associazione MeteoPalermo Onlus/Severe Weather Europe/Facebook

Flere steder i det sydlige Italien og på Sicilien er ramt af særdeles store mængder regn.

Ligeså fredeligt og højsommerligt vejret oftest er ved Middelhavsområdet i sommerperioden, ligeså barsk og voldsomt kan det være i efterårsmånederne.

Det måtte mange italienere sande torsdag og fredag, da store dele af 'Støvlelandet' blev ramt af kraftige uvejr.

Det er gået hårdest udover Sicilien og den sydlige del af fastlandet - navnlig i den sydlige region Calabrien.

Her er der i Serralta di San Vito faldet hele 342 millimeter regn, hvoraf 292 millimeter faldt på kun seks timer. 

Det svarer næsten til dobbelt-skybrud uafbrudt i seks timer og forklarer, hvorfor der har været så omfattende oversvømmelser.

Herhjemme taler vi om 'kraftig regn', når der falder mindst 24 millimeter regn på netop seks timer, og skybrud når der falder mindst 15 millimeter regn på 30 minutter.

Udover de meget store nedbørsmængder har der også været tusindvis af lynnedslag over det sydlige Italien siden torsdag morgen.

Voldsomme oversvømmelser

Det kraftige uvejr har medført oversvømmelser mange steder, og billeder og videoer fra Catania på Sicilien og Crotone i Calabrien viser også, at vejene i perioder har været omdannet til veritable floder.

Catania, Sicily

Major flash flooding in Catania, Sicily this afternoon, October 3. Report: Marcello Gali via Meteoplus

Posted by Severe Weather Europe on Thursday, October 4, 2018

Kombinationen af et Middelhav med temperaturer på over 20 grader og kold luft i stor højde giver sig udslag i en særdeles giftig cocktail, hvor der let dannes kraftige lavtryk med store mængder nedbør.

I sidste uge ramte et endnu voldsommere vejrsystem Grækenland - en såkaldt 'medikan' - med vindstød af orkanstyrke, meget store bølger og enorme mængder regn.