Vejr

Tyfonen Kong-rey har kurs mod Japan og Sydkorea

En ny kraftig tyfon over Stillehavet kan ramme dele af Japan og Sydkorea i weekenden.

Det er ikke mere end fire dage siden, den kraftige tyfon Tamri ramte Japan med orkanvinde og store mængder regn. Desværre er faren ingenlunde drevet over endnu - en ny, kraftig tyfon med navnet Kong-rey har nemlig kurs mod de samme områder, som blev ramt af Tamri.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Onsdag eftermiddag dansk tid er Kong-rey en kategori-3 tyfon med middelvinde på 51 meter per sekund og vindstød på hele 64 meter per sekund - det svarer til 231 kilometer i timen.

Til sammenligning er den højeste vindhastighed målt i Danmark 39,5 meter per sekund - som blev målt under orkanen Allan den 28. oktober 2013 - ved samme lejlighed nåede de højeste vindstød 53,5 meter per sekund.

Kan ramme Japan og Sydkorea i weekenden

Kong-rey bevæger sig mod nordvest med cirka 17 kilometer i timen og har dermed fast kurs mod det sydvestlige Japan og Sydkorea.

Supertyfonen Kong-rey set fra satellit den 2. oktober 2018 - mens den er cirka 1400 kilometer sydøst for Taiwan. I weekenden kan tyfonen ramme det sydvestlige Japan og store dele af Sydkorea.

De seneste prognoser viser, at Kong-rey kan ramme de ovennævnte områder i løbet af weekenden. Når Kong-rey går i land, vil det være som en kategori-1 tyfon med middelvinde, som netop når orkanstyrke - og vindstød på omtrent 40 meter per sekund.

Det er dog udsigten til op mod 400 millimeter regn, som formentlig vækker størst bekymring. Både i Japan og Sydkorea er terrænet særdeles bjergrigt, og det kan give anledning til både mudderskred og floder, som kan gå over sine bredder.