Vejr

Forvandler bølgeskvulp til kunst – nu skal han udstille med TV 2 Vejret

TV 2 Vejret indtager Rundetårn i København sammen med en stor gruppe kunstnere i en fælles udstilling om vejret.

Efter et stormvejr stod den danske kunstner Frode Gundorf Nielsen på klipperne ved indsejlingen til Stavangerfjorden i Norge. Her blev han fascineret af bølgernes rytmiske slag mod klipperne, og det inspirerede ham til en stor lydinstallation, der indfanger naturens rytmik i kunsten. Værket blev lavet til et lokalt fyrtårn.

- Der var de der bølger, som slog op mod klipperne i forskellige rytmer efter stormen. Det er nogle af de bølgeslagsrytmer, som jeg har forsøgt at finde frem til, fortæller han.

Vejr som kunst og videnskab

Frode Gundorf Nielsen er en af de kunstnere, der sammen med TV 2 Vejret deltager i udstillingen Vejret Rundt i Rundetårn i København. Udstillingen er åben fra 5. oktober til 11. november. Kunstnerne bidrager med de kreative fortolkninger af vejret som fænomen, mens TV 2 Vejret leverer sine bidrag fra den videnskabelige synsvinkel.

Til hverdag arbejder kunstneren med udgangspunkt i sit værksted i Frederiksværk i Nordsjælland. Han er særligt interesseret i vejret og vindene. Og vejrets skifte i disse år.

- Vejret bliver ikke bare, som det var i gamle dage, siger han. 

Babels visdom blæser i vinden

Da TV 2 Vejret besøger kunstnerens værksted fremviser han værket Vind-Babel, der drives af tre ventilatorer. Øverst på nogle stænger har han sat hvide trekanter med forskellige ord, og trekanterne blæses langsomt rundt af vinden. Værket er til dels baseret på tanker fra den græske filosof Heraklit.  

- Han er kendt for sætningen: "Panta rhei", som betyder: "Alting flyder på dansk", forklarer Frode Gundorf Nielsen.

Dillen blev til kunst

Rent teknisk er værket baseret på en ungdomsdille. Sidste år kom hans datter til ham en varm sommerdag, og med sig havde hun en gave. Det var en fidget spinner.

- Jeg tænkte, hvad pokker skal jeg bruge sådan en til. Men snart derefter havde jeg købt 15 for at kunne bruge de fine kuglelejer, fortæller han.

Frode Gundorf Nielsen har arbejdet med både billeder og grafik, men specialet er lydinstallationer, og det er også det, han giver en smagsprøve på til udstillingen sammen med TV 2 Vejret.