Vejr

Lader sig ikke stoppe af regn og sne: - Hvis jeg blev hjemme i dårligt vejr, fik jeg jo intet lavet

Når man er tredjegenerations-stenhugger fra Lemvig søger man ikke ly bare på grund af vejret.

Tuk, tuk, tuk. Den karakteristiske lyd af en mejsel mod hård granit omgiver Laila Westergaard året rundt. Hun er tredjegenerations-stenhugger, og hun har truffet en beslutning om ikke at lade sig kue af vejret. Derfor arbejder hun under åben himmel året rundt, hvilket ikke er uden udfordringer. 

- Det kan følges som en brydekamp, når man om vinteren skal udholde en masse kulde og regn lige i hovedet, men hvis jeg besluttede, at jeg skulle blive hjemme hver gang, det er dårligt vejr, fik jeg jo aldrig lavet noget, siger hun, da TV 2 Vejret møder hende ved Prøvestenen i København helt ude på kanten af Øresund.

TV 2 Vejret taler med Laila Westergaard i anledning af den kommende kunstudstilling i Rundetårn, hvor hun og TV 2 Vejret begge bidrager. Udstillingen løber fra 6. oktober til 11. november.  

Laila Westergaard siger selv, at hun har et "accepterende" forhold til vejret, og lige så surt det kan være om vinteren, lige så velsignet lækkert kan det være om sommeren.

- Hvis det er så varmt, som det har været den her sommer, så er det næsten som at være forelsket, når man går rundt her og arbejder, siger hun.

Gud og vejrliget

Stenhuggergerningen og arbejdsdisciplinen har hun fået i arv og måske også lidt holdningen til vejret. Familien stammer fra Lemvig, og på de kanter er vejret noget, man lever med. Med sig hjemmefra har hun også troen på Gud. 

- Jeg har det sådan, at når jeg skal lave noget, så skal der være en mening med det. Det giver mening for mig at tænke på det guddommelige, fortæller hun.

Derfor arbejder hun også meget med religiøse emner. For øjeblikket arbejder hun på en døbefont udformet som et stort hjerte.

Til udstillingen i Rundetårn hugger Laila Westergaard en frise med udsagn om vejret. Det er blandt andet: "møgvejr, forbandede kulde, kvælende varme, pisvejr.'

Regn, regn, regn

Udsagnene om vejret er måske ikke ligefrem positive, men vejret er, som det er, hvad enten det er varmt eller koldt. En dag, da det var rigtigt, rigtigt vådt, lod Laila Westergaard sig inspirere til nogle relieffer med ordet regn gentaget i en lang slange med et dybere budskab.

- Det var en dag, hvor det simpelthen bare regnede, så jeg var ved at gå hjem, men det gjorde jeg ikke. Derfor stod jeg og tænkte, "jeg giver ikke op", "jeg giver ikke op", og lavede et relief, hvor teksten bevæger sig op, som når man er tæt på at give op, men ikke gør det, lyder det fra Laila Westergaard. 

Kunstneren har som nævnt altid Vor Herre med på arbejdet, som udføres i al herrens vejr, men direkte adspurgt om hun også mener, at vejret bestemmes af Gud, svarer hun med et grin:

- Jeg ved ikke, om han går op den slags småting.