Vejr

Tyfon rammer Japan med næsten 300 millimeter regn

I store dele af Japan hærger den kraftige tyfon Trami.

Tyfonen Trami har siden lørdag aften dansk tid bevæget sig ind over den sydlige del af Japan.

Tropiske orkaner og Saffir-Simpson-skalaen

En tropisk storm eller orkan er et uvejr bestående af kraftige tordenbyger og stærke vinde. De dannes over tropiske havområder på minimum 5° nordlig eller sydlige bredde, hvor vandet er varmere end ca. 27 grader.

De dannes dermed fundamentalt anderledes end storme og orkaner på vores breddegrader, som opstår på grund af temperaturforskelle mellem nord og syd.

I Atlanterhavet og den østlige del af Stillehavet kaldes de tropiske orkaner for hurricanes, og det gør vi også herhjemme for at adskille dem fra vores 'hjemlige' storme og orkaner. I den vestlige del af Stillehavet kaldes de tyfoner. I Det Indiske Ocean og omkring Australien kaldes de tropiske cykloner.

Tropiske orkaner klassificeres normalvis efter vindhastigheden på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra 1 til 5, hvor 5 er kraftigst:

Tropisk lavtryk: >17,5 m/s
Tropisk storm: 17,5 - 32,5 m/s
Kategori 1: 32,5 - 42,4 m/s
Kategori 2: 42,5 - 49,9 m/s
Kategori 3: 50,0 - 57,9 m/s
Kategori 4: 58,0 - 68,9 m/s
Kategori 5: > 69,0 m/s 
 

Trami var søndag morgen dansk tid fortsat en kategori-2 tyfon med middelvinde på 41 meter per sekund, og vindstød, som nåede helt op på 51 meter per sekund.

Det er marginalt mere, end hvad der blev målt i Danmark under decemberorkanen i 1999.

Ifølge de lokale myndigheder er mindst 17 mennesker såret på Okinawa, mens mere end 200.000 mennesker er uden strøm som følge af overrevne elledninger. Desuden blev den internationale lufthavn Kansai nær Osaka lukket et par timer i forbindelse med tyfonen.

Indtil søndag morgen er der faldet mest regn i Miyakonojo på Okinawa med hele 278 millimeter. Der kan lokalt falde op mod 400 millimeter regn i forbindelse med passagen af Trami.

Trami blev set fra rummet

Tidligere på ugen blev Trami - som på daværende tidspunkt var en ekstremt kraftig kategori-5 tyfon - foreviget fra den Internationale rumstation, ISS.

På billederne var det tydeligt, at Trami var en ekstremt kraftig tyfon med hvirvler inde i øjet. 

Siden har Trami dog bevæget sig over køligere hav, og derfor har den heldigvis 'kun' ramt Japan som en kategori-2 tyfon.

Mandag fortsætter Trami med at give kraftig blæst og store mængder regn over den centrale del af landet.