Vejr

Voldsomt uvejr med kæmpe bølger rammer Grækenland

'Zorbas' rammer i disse timer den sydvestlige del af Grækenland.

Der er dømt alt andet end ferieidyl, hvis man befinder sig på den sydvestlige del af den græske halvø Peloponnes.

Det meget voldsomme uvejr, som har fået navnet Zorbas, rammer netop nu store dele af den sydvestlige del af Grækenland med særdeles kraftig vind og meget intens nedbør.

Derudover meldes der op til 12-13 meter høje bølger i havet ud for det sydlige Peloponnes.

Usædvanligt - og farligt - vejrfænomen

Det er et særligt og relativt sjældent vejrfænomen, der raser over den sydvestlige del af Grækenland. Vejrsystemet, der er kendt som en medicane/medikan, har visse ligheder med de frygtindgydende tropiske orkaner, der dannes over de varme verdenshave i sommermånederne.

Videoen ovenfor er optaget i den populære græske feriedestination, Kalamata, lørdag formiddag.

Ligesom tropiske orkaner opstår medicanes over relativt varmt hav, men kræver ikke nær så høje vandtemperaturer, som det der kræves for dannelsen af tropiske orkaner.

Som navnet antyder, er medicane blot en sammentrækning af ordene mediterranean og hurricane. I nogle af de mere voldsomme medicanes kan der udvikles et regulært 'øje', som vi kender det fra tropiske orkaner. Det er også tilfældet med Zorbas.

Bølger når helt til Sicilien

Selvom medikanen befinder sig over Grækenland, har uvejret sendt kæmpemæssige bølger mange hundrede kilometer væk.

Det fik man allerede fredag at mærke på den sicilianske østkyst i byen Acireale lidt nord for Catania, da meget store bølger hamrede ind mod havnemolerne og skyllede flere både væk. 

Zorbas vil fortsat give store mængder regn resten af weekenden i Grækenland.

Zorbas mister - ligesom tropiske orkaner - hurtigt pusten, når den bevæger sig ind over land, men kan resten af weekenden give over 250 millimeter regn på Peloponnes, hvor der falder mest.