Norge ramt af ekstrem regn - veje skyllet væk

I Gullfjellet i Norge fik indbyggerne 114,1 millimeter regn natten til onsdag.

Et kraftigt uvejr med store mængder regn har forårsaget store skader i det vestlige Norge, hvor vandmasserne blandt andet har udløst jordskred og skyllet veje væk. På det hårdest ramte sted, Gullfjellet, fik man hele 114,1 millimeter fra klokken 20 tirsdag aften til klokken 8 onsdag morgen.

- Det er store nedbørsmængder, og det gør problemerne større, at der er tale om bjergområder, fortæller meteorolog ved TV 2 Vejret Thomas Mørk.

Bjergene samler vandet i nogle få vandløb, hvor vandstanden hurtigt stiger. Og det løber hurtigt, forklarer Thomas Mørk:

- Det er noget helt andet, når det regner kraftigt herhjemme, og vandet bare siver stille og roligt. I Norge er der altid meget fart på vandet, og det kan medføre pludselige oversvømmelser.

De 114,1 millimeter skal ses i forhold til, at der bliver varslet kraftig regn i Danmark, hvis prognoserne lyder på bare 24 millimeter på seks timer. I Norge blev der både varslet for farlig regn og risiko for jordskred.

Indsatsleder Morten Garfield fra Bergen Brannvesen inspicerer skaderne i en oversvømmet garage.
Indsatsleder Morten Garfield fra Bergen Brannvesen inspicerer skaderne i en oversvømmet garage. Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix

- Det er varslet i god tid, så myndighederne har været forberedt på det, men det er stadig voldsomt, siger Thomas Mørk, der forklarer, at den slags vejr er relativt let at forudse i Norge:

- I Norge ved man med ret stor sikkerhed, hvor det kommer til at regne, for det styres i høj grad af bjergene. Uden den slags landskab herhjemme falder regnen mere tilfældigt.

Klassisk norgesregn

Regnen har særligt ramt indbyggerne i den vestlige del af landet, mens resten af landet stort set er gået fri. Det er meget klassisk for Norge. 

- De høje fjelde i Vestnorge er rettet nord-syd, og dermed blæser vestenvinden direkte ind på bjergene ved Bergen og bliver tvunget til vejrs. Så bliver denne her fugtige og halvlune luft næsten vredet som en svamp, og al regnen falder på vestsiden af bjergene, samtidig med at der næsten er tørt på Oslo-siden.

De store mængder regn i Norge er faldet fra samme vejrsystem, som har givet Danmark gråvejr og blæsevej i dag.

Eleve og søer kan næsten ikke klare mere vand efter store regnskyl Video: TV 2 Danmark

Tanev i Norge

Meteorolog ved TV 2 Vejret Peter Tanev befinder sig netop nu i det nordvestlige Norge, hvor regnen har fortaget sig. Til gengæld er der fortsat store vandmasser.

- Mange steder heroppe har der været store udfordringer med jordskred og alt det vand, der nu skal væk, siger Peter Tanev:

- Nu håber man på nogle dage med tørvejr eller mindre regn, for det er lige før, at elve og søer ikke kan klare mere vand.